HomeIzdvojenoU FBiH pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na...

U FBiH pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu

U Federaciji Bosne i Hercegovine je pomjeren rok za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu. Krajnji rok za polaganje je 16. oktobar 2025. godine.

Kako su saopćili iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, razlog pomjeranja roka su iskazane potrebe na tržištu rada, zahtjevi poslodavaca, kao i veliki broj kandidata koji su se prijavili za polaganje spomenutih ispita.

Zbog omogućavanja pomjeranja roka za polaganje stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu izmjenjen je pravilnik o sadržaju, programu, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita radnika koji obavljaju stručne poslove iz oblasti zaštite na radu, kao i pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati radnici za zaštitu na radu, programu, sadržaju, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita.

“Kandidati koji su podnijeli zahtjeve za polaganje jednog od navedenih stručnih ispita iz oblasti zaštite na radu obaveznis su da navedene stručne ispite polože u roku od 48 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenih pravilnika, odnosno, rok za polaganje je prolongiran za 24 mjeseca, a krajnji rok za polaganje je 16. oktobar 2025.”, obrazložili su u resornom ministarstvu.

Osim izmjene rokova za polaganje ovih stručnih ispita, u pravilnicima su izmijenjeni i programi polaganja. Sve informacije su dostupne na internetskoj stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH u meniju “Stručni ispit”, a izmjene pravilnika u meniju “Legislativa”.

Pravilnici su objavljeni u Službenim novinama FBiH 11. oktobra 2023., a primjenjuju se od dana nakon objave, saopćili su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.


klix/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI