HomeVijestiU Federaciji BiH će na jesen biti razmatrano uvođenje neradne nedjelje u...

U Federaciji BiH će na jesen biti razmatrano uvođenje neradne nedjelje u trgovinama

Vlada FBiH bi na jesen trebala razmatrati Prijedlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u Federaciji BiH.

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić kazala je u kontekstu ostvarivanja ljudskih prava da će zakon donijeti neradnu nedjelju i praznike radnicima u trgovinama i drugim prodajnim objektima.

“O tome je ministar trgovine Amir Hasičević, nakon sastanka, održanog 11.5.2023. sa predsjednicom Sindikata uslužnih djelatnosti i trgovine BiH Mersihom Ferhatović Beširović, obavio konsultacije s poslodavcima u Federaciji BiH, te predstavnicima udruženja potrošača. Postoji zajednički interes za neradnu nedjelju i slobodne dane tokom državnih i vjerskih praznika”, istakla je Jurišić.

Dodala je da se u Brčko Distriktu ovo pravilo se već provodi uz rigorozne inspekcijske nadzore za one koji prekrše ovu obavezu.

“Interes za zakonsko regulisanje obaveze zatvaranja prodajnih objekata nedjeljom i praznicima, na žalost, ne postoji u Vladi Republike Srpske. Međutim, pojedine opštine i u ovom entitetu već uvode ovo pravilo”, navela je Jurišić.

Kazala je da poslodavci u FBiH neće biti diskriminisani te da jedino mogu biti diskriminisani radnici u prodajnim objektima u Republici Srpskoj.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI