HomeVijestiU Kalesiji počela manifestacija “Ikre”, načelnik otvorio izložbu posvećenu Aliji Izetbegoviću

U Kalesiji počela manifestacija “Ikre”, načelnik otvorio izložbu posvećenu Aliji Izetbegoviću

Općinski načelnik Sead Džafić u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra koji nosi naziv po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću otvorio je izložbu novinarskih tekstova pod nazivom „Lik i djelo Alije Izetbegovića 1992-2003“.

Izložba je upriličena u povodu obilježavanja godišnjice smrti Alije Izetbegovića, a u sklopu manifestacije „Ikre“ koja se u prvom oslobođenom gradu Kalesiji održava od 1996.godine.

Pored izložbe upriličena je i promocija knjige „Spavaj obuven sine“ autora Mirze Bašića. Riječ, je o autobiografskom romanu, svjedočanstvu tada 14-godišnjeg dječaka o srebreničkom stradanju i njegovom djetinjstvu. Mirza Bašić je nakon pada Srebrenice, 28 dana lutao po šumama i pokušavao doći do slobodne teritorije. To svoje iskustvo prenio je u roman.

Alija Izetbegović je bio velikan, čovjek koji je bio lider ne samo Bošnjacima nego i drugima. Njegove zasluge za odbranu i očuvanje države Bosne i Hercegovine nikada nećemo zaboraviti. Tokom agresije na našu domovinu, predsjednik Izetbegović je obilazio i ratišta u našoj općini, davao moral Armiji RBiH i ohrabrivao nas, kazao je načelnik Sead Džafić.

Fahrudin Sinanović direktor BKC-a „Alija Izetbegović“, predsjednika Aliju Izetbegovića uporedio je sa velikanima kroz historiju naše domovine kao što je Husein kapetan Gradaščević poznatiji kao Zmaj od Bosne rekavši da je dao nemjerljiv doprinos očuvanju domovine i njene nezavisnosti.

Prisutni su nakon otvorenja izložbe imali priliku da prisustvuju i promociji knjige “Spavaj obuven sine” o kojoj su pored autora Mirze Bašića govorili i Muhizin Omerović te književnik Fajko Kadrić.

S obzirom da je riječ o ratnoj tematici, mnogi nisu mogli sakriti suze zbog svega onoga što je autor proživio tokom lutanja šumama Podrinja u pokušaju da dođe do teritorije koja je bila pod kontrolom Armije RBiH.

Manifestacija „Ikre“ se nastavlja i narednih dana kada će biti upriličene mnoge druge promocije knjiga, a također građani će imati priliku da pogledaju izložbu i narednih dana u galerijskom prostoru BKC-a „Alija Izetbegović“.

ntv.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI