HomeVijestiU Kladnju 19 porodica dobilo ključeve novih stanova

U Kladnju 19 porodica dobilo ključeve novih stanova

Jučer ( 27.09.2023) je u Kladnju upriličena svečanost povodom useljenja korisnika u objekte izgrađene kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP).

Useljavanjem u stambene jedinice u novoizgrađenim stambenim objektima u Stariću i Stuparima, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 19 porodica.

U svoj novi dom danas je uselila Aida Godušević, samohrana majka, koju je rat zatekao u Bijeljini. Razmijenjena je krajem 1993. godine. Do sada je živjela u nekoliko stambenih, privatnih i kolektivnih objekata, a od danas ima svoj dom, kutak u kojem će kako ističe njena djeca imati prostor za sebe poput svih njihovih vršnjaka.

Ključeve stana preuzeo je i Senaid Mustafić.

– Protjeran sam iz Milića. Boravio sam u kolektivnom centra 27 godina. Ovo je veliki dan za sve nas. Današnjim danom sam riješio najznačajnije pitanje u životu. Sretan sam što ću sa budućim komšijama nastaviti svoj život i vjerujem da slijede bolji dani za sve nas – kazao je Mustafić.

Uručenju ugovora i useljenju korisnika prisustvovali su ministar za ljudska prava Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, federalni ministar za ljudska prava i izbjeglice Nerin Dizdar, načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović, predstavnici donatora iz Evropske unije.

– Ukupna vrijednost podprojekata u općini Kladanj iznosila je oko 1.659.000 KM bez PDV-a osiguranih donatorskim sredstvima iz Razvojne Banke Vijeća Europe. Općina Kladanj je kroz svoje učešće, zemljište, priključke i potrebne dozvole, obezbijedila 200. 000,00 KM – kazao je načelnik Čavkunović.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 123 miliona KM osigurano je stambeno zbrinjavanje za oko 2.800 porodica, sveukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

-Sretni smo što smo izgraditi ova dva funkcionalna i kvalitetna objekta ovdje u Kladnju i što su korisnici uselili u njih prije zime. Ovo je rezultat dobre saradnje domaćih institucija i Evropske unije koji su bili uključeni u realizaciju ovih projekata- istakao je Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Projekat je zatvoren 30. juna 2023. godine, a u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 1.900 porodičnih kuća i 890 stanova u višestambenim zgradama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI