HomeIzdvojenoU kojem dijelu dana smo pod najvećim stresom?

U kojem dijelu dana smo pod najvećim stresom?

Ujutru moramo mnogo toga da uradimo, a za to često nemamo dovoljno vremena.

Nerviraju nas gužva, premalo mjesta za parkiranje, kašnjenje autobusa, djeca koja se teško bude i sporo spremaju za školu, kućni ljubimac koji mora napolje, košulja koju treba ispeglati… Ne čudi zapravo da je 7:23 ujutro najstresnije doba dana.

Upravo to su nakon istraživanja zaključili naučnici u Engleskoj koji su pitali 2.000 odraslih osoba kada osjećaju najveći stres.

A zbog upornih jutarnjih stresora, koji utiču i na našu dnevnu produktivnost i ugrožavaju naše zdravlje, izračunali su da je to u prosjeku u 7:23, prenosi n1.

Zanimljivo je da ljudi osjećaju stres i prije nego što dožive svoju prvu dnevnu “dramu“.

Žene obično nailaze na svoju prvu prepreku u toku dana nešto ranije od muškaraca, u 7:50, dok se muškarci suočavaju s prvim jutarnjim problemom tek oko sat kasnije, u 8:43.

Osim što loše utiče na mentalno zdravlje, hroničan stres može izazvati ili pogoršati mnoge bolesti i stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, autoimuna stanja, dijabetes…

Postoji mnogo metoda za opuštanje od stresa koje je dobro naučiti i primjenjivati, a najvažnije je da shvatimo na šta ne možemo da utičemo, pa onda da se manje nerviramo oko takvih stvari.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI