HomeMagazinReceptiU Krajini je nazivaju kljukušom, a u Posavini "ćorom" s mesom: Za...

U Krajini je nazivaju kljukušom, a u Posavini “ćorom” s mesom: Za današnji ručak napravite kvrgušu

Kvrguša je jedno od brojnih specijaliteta bh. kuhinje, koje se vrlo često može naći na trpezama širom zemlje. No, kao i mnoga bh. jela, ima različite načine pripreme i sastojke, ali posebno je zanimljivo što je u nekim dijelovima BiH nazivaju potpuno drugačije.

Ova pita u Krajini naziva se kljukušom, a može se pripremati sa sirom ili pilećim mesom. Ipak, poznato je da se varijanta sa sirom pripremala, kada nije bilo mesa. Govoreći o krajiškoj “kvrguši”, svježe meso se dodaje u smjesu i peče na umjerenoj temperaturi.

S druge strane, u Posavini ovo jelo nazivaju pitom “ćorom”, a također se pravi u dvije varijante. Popularnija je ona s piletinom, ali u nedostatku mesa, pravi se s kriškama krompira. No, priprema je nešto drugačija od sarajevske kvrguše i krajiške kljukuše.

Naime, pojedini dijelovi mesa se dodatno usitne pa kratko isprže, a onda ih stavite u rernu na nekoliko minuta prije nego što dodate smjesu. Budući da smjesa pokrije sitne komade mesa, vrlo je logični zaključiti zašto je u Posavini zovu “ćoravom pitom”.

Sastojci za standardnu kvrgušu su pileće meso, jaja, ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i sol.

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni, a za to vrijeme kratko pržite komade piletine na tavi. U većoj posudi umutite ostale sastojke. Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke.

U nekim verzijama kvrguše, obično se prvo meso stavi u rernu, kako bi se tepsija ugrijala prije nego meso prelijete smjesom, dok u nekim receptima smjesa se odmah prelije preko mesa i peče u rerni.

Zanimljivo je i to što ćete u Posavini vrlo često naići na dodatak uprženog crvenog luka, koji se dodaje zajedno s mesom. Kada stavite kvrgušu rernu, pecite je na 200 stepeni oko 30 minuta, a nakon toga je prelijte pavlakom ili vrhnjem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI