HomeIzdvojenoU ponedjeljak prilika za prebrojavanje vladajućih i opozicije u Tuzlanskom kantonu

U ponedjeljak prilika za prebrojavanje vladajućih i opozicije u Tuzlanskom kantonu

Opozicija u Tuzlanskom kantonu prije dvadesetak dana je najavila smjenu aktuelne kantonalne vlade koju predvodi SDA-ov premijer Irfan Halilagić. Iz većine pak tvrde da je koalicija, odnosno većina stabilna, a prilika za prebrojavanje vladajućih i opozicije uslijedit će već u ponedjeljak.

Predsjedavjući Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović (DF) za ponedjeljak je zakazao dvije sjednice tog zakonodavnog tijela, odnosno onu hitnu i redovnog karaktera.

Upravo ta redovna sjednica donosi obiman dnevni red sa 21 tačkom, a 15. septembra je odgođena zbog izostanka određenog broja zastupnika.

Nedugo nakon otkazivanja te sjednice po kuloarima se počelo pričati da aktuelna većina ne funkcionira te da opozicija priprema smjenu vladajućih u čijoj grupaciji se nalaze skupštinski zastupnici SDA, DF-a te dva nezavisna koji su ranije pripadali Stranci za BiH.

Prije dvadesetak dana jedan od članova opozicije, odnosno predsjednik Socijaldemokrata BiH Husein Tokić javno je potvrdio da njegova stranka skupa sa SDP-om, Pokretom demokratske akcije (PDA) i nezavisnim zastupnikom u kantonalnoj skupštini Jakubom Suljkanovićem, aktivno razgovara o formiranju nove vlasti.

Kako je tada potvrdio za Klix.ba, tu će im se pridružiti i tri zastupika iz aktuelne većine. Od tada u dva navrata se govorilo da će uslijediti predavanje 18 potpisa koliko ih minimalno potrebno za sazivanje hitne sjednice Skupštine TK. Međutim, to se do danas nije desilo.

Opozicija je utihnula, ali je vladajuća većina zakazala dvije sjednice kantonalne skupštine.

U ponedjeljak na onoj hitnog karaktera će se između ostalog razmatrati rebalans budžeta za ovu godinu i kreditno zaduženje vlade, dok je na redovnoj predviđen obiman dnevni red. Ove dvije sjednice će biti prilika i za prebrojavanje pozicije i opozicije.

KLIX/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI