HomeVijestiU Tuzlanskom kantonu u toku upis prvačića

U Tuzlanskom kantonu u toku upis prvačića

Sutra  se u Tuzlanskom kantonu završava upis prvačića, koji će u septembru prvi put sjesti u školske klupe. Sve se odvija prema planu, a očekuje se da će i ove godine biti upisano izmedju tri i po i četiri hiljade mališana. U Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli danas zatičemo Nadiu Huremović koja je, u pratnji majke, došla da se upiše u školu. Iako je bilo malo nervoze Nadia kaže da pitanja nisu bila teška za upis, a da je puno toga čemu se raduje u školi.

Drugarima, dječacima i djevojčicama, učiteljici” kaže Nadia.

Veliki je ovo dan kako za mališane tako i za njihove roditelje.

“Predivno se osjećam, stvarno. Mislim, to se ne može opisati” kaže mama Amila.

U školi Tušanj imaju razloga za zadovoljstvo jer i ovogodišnji upis protiče dobro. U školskoj 2022/2023. imaju 113 prvačića u pet odjeljenja, a očekuju da i za narednu školsku godinu upišu približno isto toliko mališana. Nažalost, veliki broj škola se i ove godine suočava sa malim brojem upisanih prvačića, pa će im organizaciju nastave uveliko olakšati novi Pedagoški standardi i normativi koji, nakon prošlogodišnjih izmjena, predviđaju smanjen broj učenika u odjeljenjima.

“Mi bilježimo rast broja upisanih učenika u našu školu, ne samo u prve razrede  nego i u sve razred od 1. do 9. Smatram da novi Pedagoški standardi će olakšati uveliko i djeci i nastavnicima i svim drugim školama koje, kažem, ne možemo posmatrati samo očima ovakve sredine kao što je naša, nego u korist svih onih koji pohadjaju obrazovanje u Tuzlanskom kantonu” kaže direktorica Osnovne škole “Tušanj” u Tuzli  Amela Sinanović.

Paralelno sa upisom u prvi razred vrši se i upis za obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja, koji se u Tuzlanskom kantonu provodi uspješno već godinama. Taj će Program pohađati svi budući prvačići koji inače ne idu u predškolske ustanove. A takvih je većina upisanih u školu.

“Ova djeca koja nisu pohađala vrtiće, naravno da će im dobro doći. Upoznat će i drugare i imat će tu neku naviku koju će steći kada krenu u 1. razred, već će im biti lakše. Imat će neki kontakt. Većina njih, evo imala sam priliku da ih pitam, kažu – sami su kod kuće. Nemaju nekog društva. Ovo će im biti baš super prilika da upoznaju nove drugare” kaže pedagogica u Osnovnoj školi “Tušanj” u Tuzli Mediha Bašić.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i ove je godine organizovao obuku za nezaposlene profesore razredne nastave i pedagoge, koji će, u nedostatku dovoljnog broja profesora predškolskog odgoja, provoditi ovaj Program. Pet dana intenzivnu obuku pohađa njih 30.

“Obuku provode  uglavnom radnici koji rade u Javnoj ustanovi Naše dijete. To su lica sa završenim predškolskim odgojem i dugogodišnjim iskustvom, preko 30 godina. Malo smo i zanovili ekipu, imamo još dva mlađa pedagoga, sa 20-ak godina staža” ističe Mersed Šljivić stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Podatak o tome koliko je prvačića upisano u Tuzlanskom kantonu znat će se već naredne sedmice. No, to nije konačan broj, s obzirom na to da će roditelji koji iz nekog razloga tokom ove sedmice nisu upisali svoje dijete, koje je školski obveznik, to moći uraditi do 31. avgusta ove godine. Podsjećamo, upis je obavezan za svu djecu koja do 1. septembra 2023. godine navršavaju šest godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI