HomeIzdvojenoU Tuzli održan osmomartovski performans posvećen žrtvama nasilja

U Tuzli održan osmomartovski performans posvećen žrtvama nasilja

Da li sam ja sljedeća? Pitanje je koje su brojne građanke Tuzle danas postavile javnosti, apropo svih slučajeva femicida koji su se dogodili u ovom, ali i ostalim bh. gradovima. Na ovu pošast ukazano je na Osmi mart, međunarodni dan žena, piše Klix.

Bosanskohercegovačku javnost veoma često potresaju sve brutalniji slučajevi nasilja nad ženama, a koji nerijetko završavaju ubistvima. Samo u februaru, dva slučaja su zabilježena u Tuzli, a u jednom od njih je učestvovao policijski službenik.

Plato na tuzlanskom Korzou danas je bio u znaku svih bh. žrtava femicida, kroz performans upriličen na navedenoj lokaciji. Pored odjevnih predmeta simbolične crvene boje ispisani su načini brutalnih ubistava žena.

“Danas skrećemo pažnju na sve žene i djevojčice koje trpe bilo koji oblik nasilja, diskriminacije i neuvažavanja njihovih osnovnih prava. Nažalost, posljednji slučajevi nasilja su doveli do toga da je i građanstvo više upoznato sa kakvim golgotama se suočavaju žene samo zbog toga jer su žene. Svakodnevno smo suočeni sa istinitim pričama tih žena te kao nevladine organizacije želimo biti njihov glas”, kazala nam je Danijela Huremović iz Udruženja građana Vive Žene iz Tuzle.

Okupljeni danas su u ime svih žrtava nasilja poslali poruku da ne žele nikakva posebna prava, već samo ona ljudska koja su im zagarantovana po zakonima. Inače, Sigurna kuća u Tuzli prošle godine zabilježila je najveći broj smještenih žrtava nasilja, a riječ je o njih 126.

“Od ukupnog broja, 60 je bilo odraslih osoba ženskoga spola, a 66 je djece. Polovina od ovog ukupnog broja je smještena nakon femicida u Gradačcu i drugim lokalnim zajednicama. To govori koliko su svi ti događaji utjecali na to da sve žrtve iz straha prijave nasilje, a zatim je bilo odgovornije postupanje institucija. Također, kroz medijske sadržaje žrtve su ohrabrene da potraže pomoć i podršku”, dodaje Huremović.

Na ovaj Osmi mart brojne žene su dobile cvijeće i bombonjere, ali nažalost određeni broj njih trpi nasilje. Da se to mora mijenjati saglasna je i Adisa Kišić iz tuzlanskog Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos”.

“Svjedoci smo strašnih stvari u kojima je doslovno ženama ugrožen život. Ovaj Osmi mart je prilika da još jednom ukažemo na važnost poštivanja žene i njenih prava, jednako kao i svih drugih ljudskih bića. Bitno je naglasiti i to da su žene s invaliditetom višestruko diskriminirane te su im ugrožena osnovna ljudska prava, bez da mogu živjeti dostojanstveno i iskazati sve svoje potencijale”, istaknula je Kišić.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI