HomeVijestiU Zenici počinje gradnja zatvorenog olimpijskog bazena, pogledajte kako će izgledati

U Zenici počinje gradnja zatvorenog olimpijskog bazena, pogledajte kako će izgledati

U Gradskoj upravi Zenice upriličeno je potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na izgradnji I faze objekta zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima.

Ugovor je u ime Grada Zenica potpisao gradonačelnik Fuad Kasumović, a u ime izvođača koji čine konzorcij “ALMY GRADNJA” d.o.o. Zenica kao lider konzorcija i “AREL” d.o.o. Zenica kao član konzorcija, direktor Zehrudin Ibrahimagić.

Vrijednost građevinskih radova na izgradnji I faze objekta iznosi 10.502.214,75 KM, a rok za izgradnju I faze je 12 mjeseci od potpisivanja ugovora. Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta zatvorenog bazena je u sklopu postojećeg kompleksa otvorenih bazena.

Objekat je namijenjen za trening takmičara plivača i vaterpolista, za trening sportista koji se bave drugim sportovima, za obuku neplivača i mlađih uzrasta u plivanju, za invalidne osobe te za građane Zenice i šireg područja za rekreaciju.

“Grad Zenica je u 2023. godini pokrenuo više kapitalnih projekata. Jedan od njih je i izgradnja objekta zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima. Objekat zatvorenog olimpijskog bazena, ima oko 7.000m 2 korisne površine, u čijem sklopu su bazen dimenzija 50x25m i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 25×12,5m, prateći sadržaji vezani za funkciju bazena, sadržaji vezani za organizaciju plivačkih takmičenja najvišeg nivoa, te dodatni ugostiteljski sadržaji, fitness i wellness centar koji će omogućiti da kompleks bude u funkciji tokom cijelog dana, svaki dan u godini“, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Kasumović.

Pored zatvorenog olimpijskog bazena i malog bazena za rasplivavanje, standardi takmičarskog sporta iziskuju i izgradnju adekvatnog broja parking mjesta uz bazen, za osobna vozila i autobuse, što je također predviđeno projektnim rješenjem uz rješavanje saobraćaja u neposrednoj blizini.

“U prvoj fazi je predviđeno izvođenje grubih građevinskih radova na zatvaranju objekta i to zemljanih radova, betonskih radova, zidarskih i krovopokrivačkih radova, dok će u drugoj fazi biti realizovani zanatski radovi na uređenju unutrašnjosti objekta, radovi na izgradnji instalacija i ugradnji opreme, saobraćajni pristupi i vanjsko uređenje oko objekta zatvorenog bazena, dok će treća faza biti rekonstrukcija postojećih otvorenih bazena u aqua park, čime će ovaj kompleks dobiti svoju punu funkciju, primjerenu potrebama građana Zenice“, rekao je savjetnik gradonačelnika za

komunalne djelatnosti i infrastrukturu Mirsad Heleg.

Procijenjena vrijednost izgradnje objekta zatvorenog bazena je 20 miliona KM, a planirano vrijeme izgradnje objekta je 24 mjeseca.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI