HomeIzdvojenoUčenici u TK će uskoro imati priliku da uče i francuski jezik

Učenici u TK će uskoro imati priliku da uče i francuski jezik

Uvođenje francuskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona bilo je središnja tema razgovora tokom današnje posjete ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisa Delmasa Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović ovom je prilikom kazao da će već danas biti donesen novi nastavni plan i program za francuski jezik za osnovnu i srednju školu.

„Učenici će imati priliku da izaberu francuski jezik kao drugi strani jezik. Također, danas su prisutni direktor Pedagoškog zavoda i direktorica Francuskog kulturnog centra gdje ćemo intenzivirati aktivnosti na promociji francuskog jezika kao i organizaciji niza aktivnosti koje će imati svi oni učenici koji će odabrati ovaj jezik kao drugi strani jezik“, kazao je ministar Omerović.

Ambasador Delmas izrazio je zadovoljstvo što će učenici imati priliku da uče francuski jezik kao drugi strani jezik u školama u Tuzlanskom kantonu.

„Francuski je jezik ljubavi ali nije samo to. Poznavanje francuskog jezika povećava profesionalne perspektive mladih Bosanaca. Francuski se govori na 5 kontinenata, službeni je jezik Evropske unije i ujedinjenih nacija i veoma koristan u oblastima kulture i turizma“, kazao je ovom prilikom ambasador Delmas.
Kao kruna posjete bio je sastanak na kojem su učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“ u Tuzli u pratnji profesorice Sanele Šišić sa ambasadorom Delmasom razgovarali na francuskom jeziku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI