HomeIzdvojenoUdvostručeni problemi mentalnog zdravlja djece i mladih posljednjih godina

Udvostručeni problemi mentalnog zdravlja djece i mladih posljednjih godina

Osim unaprjeđenja odnosa prema životnoj sredini, kao faktora poboljšanja mentalnog zdravlja, projektne aktivnosti uključuju i zajedničke edukativne radionice.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra, na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja glasi „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“ .

U cilju promocije mentalnog zdravlja Klinika za psihijatriju JZU UKC Tuzla, u saradnji sa Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Feniks“, danas je organizovala konferenciju za novinare.

Ovogodišnja globalna kampanja za cilj ima poticanje i olakšavanje veće saradnje između vlada, građana i donosioca odluka kako bi se osiguralo da se mentalno zdravlje cijeni, promoviše i štiti, te da se poduzmu hitne mjere kako bi svi mogli ostvariti svoja ljudska prava i pristupiti kvalitetnim i učinkovitim uslugama zaštite mentalnog zdravlja.

Prema riječima prim. dr. Nerminke Aljukić, mr. sc. med. načelnice Klinike za psihijatriju UKC Tuzla, svjetske statistike ukazuju da će globalno jedna od četiri osobe tokom života trebati pomoć vezano za zaštitu mentalnog zdravlja, a problemi mentalnog zdravlja djece i mladih zadnjih nekoliko godina statistički su udvostručeni.

“Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju prepreku društvenoj uključenosti i pristupu zdravstvenoj zaštiti. Mentalno zdravlje mora biti jasno postavljeno u okvir ljudskih prava kako bi se težnja za dobrim mentalnim zdravljem ponovno pretvorila u temeljno ljudsko pravo. Svjetski dan mentalnog zdravlja je prilika za razgovor i promišljanje o unaprjeđenju mentalnog zdravlja, ali i zajednički doprinos u povećanju svijesti o značaju borbe protiv stigme i diskriminacije u cilju postizanja bolje zajednice. ” istakla je prim. dr. Aljukić.

U znak podrške Svjetskom danu mentalnog zdravlja 2023. godine, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla i Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix”, kao partneri u projektu “Unaprjeđenjem životne sredine do poboljšanja mentalnog zdravlja” otvorili su prostor koji će se koristiti u svrhu radno-okupacione terapije, a koji je smješten u krugu bolnice.

Iz Udruženja Fenix poručili su da projekat “Unaprjeđenjem životne sredine do poboljšanja mentalnog zdravlja” ima za cilj podizanje nivoa kvalitete života i postizanje procesnog oporavka povećanjem socijalne inkluzije osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, kao i unaprjeđenje komunikacije između pružatelja i korisnika usluga, te članova njihovih porodica.

Osim unaprjeđenja odnosa prema životnoj sredini, kao faktora poboljšanja mentalnog zdravlja, projektne aktivnosti uključuju i zajedničke edukativne radionice o zdravim i prilagođavajućim stilovima života, te pristupima u radu sa osobama sa invaliditetom. 

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI