HomeIzdvojenoUKC Tuzla: Obilježen Dan crvenih haljina

UKC Tuzla: Obilježen Dan crvenih haljina

Klinika za neurologiju UKC Tuzla pridružila se kampanji „Dan crvenih haljina“, koja za cilj ima potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama.

Kampanja također za cilj ima potaknuti stručnjake u zdravstvu da obrate posebnu pozornost na srčani i moždani udar kod žena zbog specifičnosti simptoma prisutnih kod njih u odnosu na muškarce.

„Dan crvenih haljina“ posvećen je borbi protiv moždanog udara kod žena, a obilježava se prvog petka u februaru. Simbol kampanje je crvena haljina, kao univerzalna slika žene, a crvena boja je boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Prema riječima načelnice Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. med. sci. Aide Šehanović, moždani udar predstavlja veliki zdravstveni, ali i socijalno-ekonomski problem koji se može prevenirati i do 50 posto ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jača glavobolja, prolazne smetnje vida, prolazna utrnulost ili slabost polovine tijela i na vrijeme potraži ljekarska pomoć.
Dr. Šehanović je istakla da je cilj obilježavanjem ovog dana ukazati na faktore rizika i prevenciju i raditi na podizanju razine svjesnosti javnosti o tome koje korake je potrebno poduzeti kako bi se umanjio rizik od moždanog udara.

Stoga je poruka Dana crvenih haljina podignimo svijest o cerebrovaskularnim bolestima kod žena jer moždani udar, u dobi od 20 do 30 godina, dvostruko češće  pogađa žene u odnosu na muškarce.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosi crveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena, navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI