HomeSvijetUN: Situacija u Gazi gora od svih dosadašnjih procjena

UN: Situacija u Gazi gora od svih dosadašnjih procjena

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu Francesca Albanese izjavila je da nijedan Palestinac nije siguran sve dok je pod kontrolom Izraela, javlja Anadolu.

Nakon posjeta Egiptu i Jordanu, Albanese je uputila saopštenje o situaciji u Gazi, koja je već sedam mjeseci pod intenzivnim napadima Izraela.

Naglasila je da su okupirani palestinski teritoriji okruženi nezaustavljivom spiralom nasilja.

Albanese je kazala da izjave Palestinaca i drugih svjedoka dodaju novu dubinu zločinima kojima svijet svjedoči od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra 2023. godine.

Napomenula je da brzina i intenzitet ovog nasilja koje se širi na ostatak okupiranih teritorija potvrđuje da nijedan Palestinac nije siguran pod izraelskom kontrolom.

Naglasila je da je Izrael još jednom samovoljno blokirao pristup okupiranim palestinskim teritorijama, dodajući da je bila primorana da napiše izvještaj o situaciji Palestinaca iz susjednih država.

Albanese je istakla da je situacija u Gazi gora od svih dosadašnjih procjena i navela da napadi imaju ozbiljne i višeslojne posljedice na duži rok.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.300 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI