HomeIzdvojenoUspješno proljetno čišćenje obale jezera Modrac: Akcija okupila više od 400 građana...

Uspješno proljetno čišćenje obale jezera Modrac: Akcija okupila više od 400 građana u naselju Kiseljak

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje, jučer je na obali jezera Modrac, u naselju Kiseljak, održana uspješna proljetna akcija čišćenja, koju su organizovali Sportsko ribolovno društvo Tuzla i Grad Tuzla.

Više od 400 volontera, među kojima su bili građani Tuzle, uposlenici Gradske uprave, javnih ustanova i preduzeća, članovi nevladinih organizacija te mnogi drugi entuzijasti, okupili su se kako bi doprinijeli očuvanju obale jezera i njegove okoline, pokazavši društvenu odgovornost i osvještenost o očuvanju životne okoline, što je bio i cilj akcije.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, zahvaljujući se svima na učešću, izjavio je: “Veoma sam radostan kada vidim koliko se građanki, građana, nevladinih organizacija i preduzeća odazvalo da zajedno s nama očisti obalu jezera Modrac, koja pripada gradu Tuzli. To je izuzetno važno jer na taj način demonstriramo našu društvenu odgovornost, dok građanke i građani pokazuju svoju empatiju prema okolišu. Ono što je ključno, ovo što danas radimo bit će primjer za sve buduće aktivnosti, ukazujući na ono što svako od nas kao pojedinac treba da uradi i kako treba da se odnosi prema našoj okolini, s ciljem produženja života naše planete barem za još jedan dan. Dakle, ova akcija ima značajnu ulogu u kontekstu društvene odgovornosti i zaštite životne sredine, te također doprinosi unapređenju kvalitete života.”

Društvenu odgovornost su također pokazali i gosti iz Živinica, članovi Udruženja građana sportskih ribolovaca “Mrena”, kao i gradonačelnik Lukavca, Edin Delić sa građanima Lukavca, koji su također učestvovali u akciji čišćenja lukavačke strane obale jezera Modrac. “Uspjeli smo objediniti tri grada kako bi zajedno radili na čišćenju obale jezera Modrac. Siguran sam da je ovo korak naprijed za mnoge od nas, i vjerujem da ćemo u budućnosti realizovati mnoge aktivnosti kako bismo jezero Modrac vratili našim građankama i građanima. Grad Tuzla će nastavit raditi na uređenju infrastrukture, te pješačkih i biciklističkih staza, s ciljem privlačenja europske i svjetske mountain utrke, čime će naš grad biti prepoznatljiv zajedno sa Lukavcem i Živinicama. Svjetsko prvenstvo u ribolovu u septembru ponovno će staviti naglasak na naš grad i naše jezero”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Akcija nije imala samo cilj čišćenja obale, već i poribljavanja, pošumljavanja te unapređenja infrastrukture s ciljem stvaranja ugodnog ambijenta za građane i posjetitelje. Učesnici akcije su istaknuli važnost ovakvih aktivnosti za očuvanje okoliša te su uputili apel svima koji bacaju smeće na ovom području da to ne čine, već da se ekološki probude i shvate nužnost brige o prirodi.

Desetine tona smeća je uklonjeno s obale jezera, istovremeno upućujući apel neodgovornim pojedincima da smeće odlažu na predviđena mjesta, a nikako u prirodu. Nakon akcije svi učesnici su imali priliku opustiti se uz muziku, jelo i piće, i uživati u prelijepom ambijentu jezera Modrac.

Za podršku u organizaciji akcije, zahvaljujemo se: JKP Komunalac Tuzla, JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla, JP RTV 7 Tuzla, JKP Vodovod i kanalizacija, Štab civilne zaštite Tuzla sa svojim službama zaštite i spašavanja, Crveni križ/krst, Lovačko društvo Tuzla, Služba hitne medicinske pomoći – JU Dom zdravlja Tuzla, JU Centar za kulturu Tuzla, JP Spreča dd Tuzla, Ekološki savez “Eko – Zeleni” Tuzlanskog kantona, Fondacija tuzlanske zejadnice Tuzla, SZR Pekara Tušanj, OR Pekara Hukić, JKP Komemorativni centar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornja Tuzla, Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuzla, Gorska služba spašavanja stanica Tuzla, Radioamateri Tuzla, Sportsko ribolovno društvo „Smuđ“ Lukavac, Grad Lukavac, Udruženje građana sportskih ribolovaca “Mrena” Živinice , ADMIRAL Tuzla i KOMINS doo Tuzla.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI