HomeFBiHUsvajanjem predloženih izmjena Vlade FBiH korisnici invalidskih penzija više neće moći primati...

Usvajanjem predloženih izmjena Vlade FBiH korisnici invalidskih penzija više neće moći primati penziju i raditi

Na posljednjoj sjednici, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se odnosi na invalidske penzije, usklađujući ga s presudom Ustavnog suda Federacije od 9. maja 2023. godine. Ovaj prijedlog zakona upućen je u hitnu parlamentarnu proceduru.

Trenutno važeće zakonske odredbe omogućavaju korisnicima invalidske penzije u Federaciji BiH da istovremeno primaju penziju i rade. Međutim, usvajanjem vladinih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, to će se promijeniti.

„Ukoliko navedene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju budu usvojene u predloženom obliku, korisnici invalidske penzije ubuduće neće imati mogućnost istovremeno primati penziju i biti u statusu osiguranika u obaveznom osiguranju kao što je to trenutno slučaj“, potvrdio je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Predlagač pojašnjava da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena prva kategorija invalidnosti, odnosno kod kojeg postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. Prema Zakonu o PIO gubitak radne sposobnosti (prva kategorija invalidnosti) postoji kada se utvrdi da osiguranik u obaveznom osiguranju trajno nije sposoban za rad na radnom mjestu odnosno poslu koji je obavljao na dan ocjene radne sposobnosti ili koje je obavljao prije prestanka osiguranja, kao ni za drugo radno mjesto odnosno posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom, niti se prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom“, stoji u saopštenju Vlade FBiH.

Federalna vlada je pojasnila da je potpuni gubitak radne sposobnosti i ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, dijametralno suprotno te da jedno isključuje drugo. Predloženom dopunom zakona, zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji, kao i budžet Federacije BiH.

rtvslon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI