HomeIzdvojenoUz oktobarsku penziju stiže i jednokratna pomoć: Evo ko će je dobiti...

Uz oktobarsku penziju stiže i jednokratna pomoć: Evo ko će je dobiti i u kojem iznosu

Jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama će dobiti penzioneri sa područja Tuzlanskog kantona, Jablanice i Novog Sarajeva, piše Faktor.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike dala saglasnost za isplatu ove pomoći.
U javnosti se postavlja pitanje zašto će samo ovi penzioneri dobiti pomoć.
– Općine Jablanica i Novo Sarajevo kao i Tuzlanski kanton sklopili su sporazum sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojima su definirani kriteriji i način isplate jednokratne pomoći.
Tako će svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Općine Jablanica, koji su zatečeni u isplati penzija za oktobar, dobiti i jednokratnu pomoć Općine Jablanica od po 110 KM – kazao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO i dodao:

– Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije (u skladu sa članom 82. Zakona o PIO-u), a koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona te koji su zatečeni u isplati za oktobar, primit će jednokratnu pomoć TK od po 100 KM.
Korisnici minimalne penzije kao i korisnici koji primaju isplatu razlika penzije, a sa prebivalištem u Općini Novo Sarajevo te koji su zatečeni u isplati za mjesec oktobar, primit će jednokratnu pomoć Općine Novo Sarajevo od po 50 KM.
– Za navedenu svrhu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 3.717.000,00 KM, Općina Jablanica 225.720,00 KM te općina Novo Sarajevo 280.000,00 KM. Na sporazume je saglasnost dala Vlada Federacije – rekao je Kvesić.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI