HomeMagazinVeliki rast cijena smještaja: Koliko ćete platiti porodični odmor u Hrvatskoj?

Veliki rast cijena smještaja: Koliko ćete platiti porodični odmor u Hrvatskoj?

Par sa 16-godišnjim djetetom sedam dana apartmana u Hrvatskoj platit će 200 do 500 kuna više nego prošlog ljeta. Jedan obrok u restoranu svaki dan znači još šestotinjak kuna. Za put tamo i natrag po autocesti treba četristotinjak kuna, piše u četvrtak Večernji list.

Smještaj na Jadranu poskupio je u odnosu na lani deset do čak 50 posto, u restoranima i kafićima skuplje je u prosjeku za dvadesetak posto, a papreno će turisti platiti i gorivo.

S tim da ima i dobra vijest: Dizanja cestarina neće biti. Kako god, cijene su na Jadranu šarene, kao što je kvalitetom i brojem zvjezdica šarolika i ponuda, a tko se ovog ljeta dokopa Jadrana, mora računati i sa šok-iznenađenjima.

Lokacija ima cijenu i s tim treba računati. Ali, na skali jadranskih cijena smjestilo se svašta, od astronomskih i napumpanih do realnih cijena, čak i onih koje su ostale na lanjskoj razini.

“Nismo dizali cijene, objavili smo ih još lani u oktobru i na tome smo ostali. Dugo godina bavimo se iznajmljivanjem i nekako nam se nije činilo korektnim da objavljene cijene mijenjamo. Za dogodine ćemo vidjeti”, kaže vlasnica tri crikvenička apartmana, čije su cijene u špici od 60 do 90 eura na noć.

“I tako ćemo se pokriti. Nismo opterećeni kreditima i možemo podnijeti da nam na narasle troškove ode tisuću-dvije eura više nego lani”, dodala je.

Crikvenička iznajmljivačica spada u rijetke, pa treba računati da, recimo, apartman za troje, koji je lani koštao 60 eura, sada stoji minimum 66 eura na noć, a zbog dobre potražnje vjerojatnije i sedamdesetak eura.

Prosječno poskupljenje u obiteljskom smještaju iznosi oko deset posto, pa on i dalje ostaje povoljnija opcija od hotela. Za samo jedan polupansion u crikveničkim hotelima s četiri zvjezdice u julu će trebati devedesetak eura, odnosno po noćenju od dva-tri do desetak eura više nego lanjskog ljeta.

Jedno je sigurno, i uz izuzetke koji su zadržali lanjske cjenike, na ljetovanje se mora s više novca od lani. I to po osobi od nekoliko stotina pa i do nekoliko tisuća kuna ako se radi o ekstremnijim primjerima, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Hina / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI