HomeVijestiVeliko nevrijeme pogodilo Sloveniju: Bujice nose sve pred sobom, zatvoreni putevi

Veliko nevrijeme pogodilo Sloveniju: Bujice nose sve pred sobom, zatvoreni putevi

Jako nevrijeme rano jutros pogodilo je Sloveniju u kojoj je izdato crveno upozorenje za sjeveroistočni, sjeverozapadni i centralni dio zemlje. U drugoj polovini dana postepeno jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu stići će i u Bosnu i Hercegovinu.

Mnogi putevi širom Slovenije su poplavljeni i zatvoreni zbog poplava, nanosa pijeska, blata i klizišta. U nekoliko opština, u kojima su se ujutro oglasili alarmi, stanovnici se pozivaju da se evakuišu na sigurno ili ostaju kod kuće.

Slovenački mediji javljaju da je jutros, zbog poplava i brojnih zatvorenih puteva, saobraćaj na autoputu Gorenje između Kranja i čvora Ljubljana – Brod dozvoljen i za vozila bez vinjete.

“Nažalost, ostvaruje se najgori scenario. Dijelovi Gorenjske i Koruške i Savinjske već su zahvaćeni silovitim poplavama, a stanje se pogoršava zbog pljuskova. U mnogim mjestima više od 100, a lokalno i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru palo je za samo 10 sati što je više nego što obično padne u cijelom mjesecu zajedno”, rekao je prognostičar Rok Nosan, prenosi 24ur.

Slovenačka agencija za okoliš (Arso) je zbog najavljenih dugotrajnih pljuskova, za koje se očekuje da će izazvati daljnje poraste i izlivanja vodotoka, izdala crveno upozorenje koje vrijedi danas do ponoći.

Protok rijeke Drave na granici s Austrijom posljednjih sati naglo je rastao, a protok Meže prije ušća u Dravograd iznosi oko 350 m3/s. Drava će plaviti svojim tokom na izloženim područjima i na dijelu nizvodno od brane Markovci.

U nekim područjima je već vanredno stanje.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI