HomePutovanjaVeliko oduševljenje Malim Stonom: Romantično naselje opasano najdužim zidinama u Europi

Veliko oduševljenje Malim Stonom: Romantično naselje opasano najdužim zidinama u Europi

S dolaskom toplijih i sunčanih dana vikendi su idealni za izlete na predivna mjesta i gradove u našoj zemlji ili u nekoj od susjednih zemalja.

Ako ste ljubitelji povijesti, šetnje uz more i ukusne morske hrane, onda je Mali Ston vaša iduća destinacija.

Ovo romantično naselje udaljeno je oko 220 kilometara od glavnog grada naše zemlje. Naselje su u 14. vijeku osnovali Dubrovčani, koji su sagradili zidine pravokutnog oblika oko naselja s kopnene i s morske strane.

Na južnoj strani tada je započeta i gradnja tvrđave s pet kula nazvane “Koruna”.

Zid je dugačak 5,5 km i ojačan je s 40 kula i 7 stražarnica. Impresivna duljina zida razlog je što je on u svijetu poznat kao “Europski kineski zid”.

Gradnja zidina je dovršena 1359. godine.

Zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz, koji se tijekom ljeta za posjetitelje otvaraju u osam sati, a vrijeme zatvaranja varira od mjeseca do mjeseca.

Cijena za individualne posjete je 70 kuna, odnosno oko 18 KM.

Za hodanje po zidinama potrebno je nešto kondicije, a dobro je i krenuti kada sunce nije toliko jako. Osim toga, voda, kapa ili šešir i udobne cipele za hodanje preporučena su oprema.

Kraći obilazak traje 20 minuta, a dulji oko 40-tak minuta.

Mali Ston je nadaleko poznato uzgajalište školjki i svjetski je ekološki biser.

U poznatim konobama i restoranima možete kušati svjetski poznate malostonske kamenice, rakove, ribe, hobotnice ili pak rižoto s plodovima mora. Cijena jedne kamenice kreće se od dvije do četiri KM, ovisno o restoranu.

Prošle godine, kada su na snazi bile pandemijske mjere, stonske zidine obišlo je oko 50 hiljada turista, a ove godine nadaju se da će ih biti još više jer nema nikakvih ograničenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI