HomeIzdvojenoVijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o hitnoj humanitarnoj pomoći Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o hitnoj humanitarnoj pomoći Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) u petak je usvojilo rezoluciju kojom se poziva na “hitne korake” kako bi se odmah omogućio “siguran, nesmetan i proširen” humanitarni pristup Gazi usred izraelske ofanzive na opkoljenu enklavu.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora i odugovlačenja, rezolucija koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati usvojena je s 13 glasova, a Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija, obje stalne članice Vijeća, bile su suzdržane, javlja Anadolija.

Rezolucijom se od strana u sukobu traži da dozvole i olakšaju korištenje svih raspoloživih ruta do i kroz cijeli Pojas Gaze, uključujući granične prelaze, kako bi se osiguralo da humanitarno osoblje i pomoć dođu do civilnog stanovništva kojem je potrebno.

Rezolucijom se traži da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres imenuje “višeg koordinatora za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju” kako bi se ubrzala isporuka humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Gazi.

Glasanje je bilo posebno istaknuto po tome što 7. oktobra niz rezolucija Vijeća sigurnosti o sukobu nije prošao zbog veta njegovih stalnih članica, zbog čega su neki svjetski lideri i posmatrači doveli u pitanje efikasnost Vijeća.

Od 7. oktobra, izraelska vojska vodi destruktivni rat u Gazi, što je do sada rezultiralo sa 20.057 mrtvih i 53.320 ranjenih, većinom djece i žena.

To je izazvalo ogromnu štetu na infrastrukturi i humanitarnu katastrofu bez presedana, prema palestinskim i međunarodnim izvorima.

fena/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI