HomeIzdvojenoVlada TK i ove godine stipendira 1.297 učenika i studenata iz reda...

Vlada TK i ove godine stipendira 1.297 učenika i studenata iz reda boračke populacije

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u utorak su 545 studenata sa područja Tuzlanskog kantona sa Ministarstvom za boračka pitanja TK potpisali ugovore o stipendiranju.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević i predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Ibrahim Mušić. Za stipendiranje ukupno 1.297 učenika i studenata Kantonalna vlada je ove godine izdvojila ukupno 2 miliona konvertibilnih maraka, od čega je po milion KM namijenjen za stipendije studentima i učenicima. Godišnja stipendija po učeniku iznosi 900 KM, a za studente taj iznos je 1.350 KM.

Stipendije koje će primati u narednom periodu zasluga su dijelom rezultata rada i zalaganja samih učenika i studenata u procesu učenja i studiranja, ali i još jedan oblik zahvalnosti kojeg Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona pokazuju za djela njihovih roditelja u odbrani Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat samo je jedan u nizu projekata kojima Vlada Tuzlanskog kantona pomaže boračku populaciju. Međutim, to je i samo jedan od oblika na koje pomaže i pruža podršku mladima da izrastu i ostvare svoje životne ciljeve.

„Ministarstvo i Vlada TK u cjelosti, rade jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali ovaj projekat je mom srcu nekako najdraži jer, za razliku od drugih projekata, kao što su stambeno zbrinjavanje, pomoć u liječenju, tu pomažemo odraslim osobama i to je nekako reaktivno djelovanje. Ovaj projekat je proaktivan, usmjeren  u budućnost ovog kantona i ove države i to je njegova posebna dodatna vrijednost i zbog toga je i meni jedan od najdražih“ kazala je ministrica Dizdarević, navodeći da je ovo „ulaganje u budućnost Bosne i Hercegovine“.

„Već treću godinu zaredom sam dobitnica boračke penzije i ovim putem želim zahvaliti Ministarstvu za boračka pitanja TK i pohvaliti ih za kontinuiranu podršku koju pruža studentima iz godine u godinu, koja nama studentima naravno mnogo znači i djeluje kao dalja motivacija za kontinuirani rad i trud“, kazala je danas Edina Hasanefendić, studentica III godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Zadovoljstvo ostvarivanjem prava na stipendiju nije krila ni Ajla Begić, studentica IV godine Farmaceutskog fakulteta „Ovo će mi biti motivacija da u nastavku školovanja ostvarim još bolje rezultate. Zahvaljujem se ministarstvu za boračka pitanja na ovom podsticaju koji posmatram kao nagradu za svoj rad i trud“.

„Želim da vam čestitam, vama koji ste odabrani da potpišete ove ugovore i nema sumnje da ćete vi ta sredstva na pravi način potrošiti. Naredne godine ćemo nastojati da ove stipendije budu uvećane i da kao takve budu predmet nove konzumacije. Hvala i vašim roditeljima, čija je zasluga između ostalog što ste danas ovdje, čija je zasluga što mi, kao generacija dolazimo na ovu političko – društvenu scenu BiH. Želim se svima zahvaliti, a vama sugerisati da nastavite biti marljivi, da nastavite učiti, stjecati znanja i iskustva, jer je to jedini i najbolji način za ono što su naši i vaši roditelji napravili, državu koju su nam dali, to je jedini način da je i zadržimo u našim rukama i da je gradimo onako kakvu želimo da ona bude“, kazao je u svom obraćanju premijer Irfan Halilagić, te je, imajući u vidu činjenica da je u toku potpisivanja Ugovora u toku i Marš mira, studente zamolio, da ukoliko ranije  nisu bili učesnici Marša mira, da nekada odluče i da to budu. „Vjerujte da je posebno iskustvo. Da je poseban osjećaj prolaziti stazama onih koji su izbjegli smrt, neki od njih to i nisu. Poseban je osjećaj prolaziti pored mjesta gdje se nalaze masovne grobnice i to je pravi način da, onako ljudski i srcem osjetimo šta su naši sugrađani, šta su obični ljudi proživljavali tog vrelog jula 1995. godine“, zaključio je Halilagić.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI