HomeIzdvojenoZakon o digitalnim uslugama donosi strožije standarde na društvenim mrežama u EU

Zakon o digitalnim uslugama donosi strožije standarde na društvenim mrežama u EU

Od danas 19 najvećih internetskih platformi i pretraživača koji rade u Evropi morat će da se pridržavaju strožijih evropskih pravila budući da zakon o digitalnim uslugama stupa na snagu, javlja Belga. Novi zakon ima za cilj bolju zaštitu korisnika od digitalnih zloupotreba, kao što su dezinformacije i algoritmi društvenih medija.

Algoritmi društvenih medija

Novi zakon ima za cilj bolju zaštitu korisnika od digitalnih zloupotreba, kao što su dezinformacije i algoritmi društvenih medija.

Najvidljivija promjena vjerovatno će biti na prikazima početnih stranica na društvenim medijima kao što su Facebook, Snapchat, Instagram ili TikTok. Objave, fotografije, videozapisi, ”reelovi” ili drugi sadržaji na ovim stranicama prikazuju se na osnovu profila koji kreira algoritam ili umjetna inteligencija – koristeći podatke korisnika, pretraživanja ili interesiranja. Ovi početni prikazi neće nestati, ali korisnici bi sada trebali moći isključiti taj algoritam.

EU uvodi ovo pravilo jer algoritam uzrokuje da korisnici društvenih medija završe u takozvanoj eho komori, gdje im se postojeća uvjerenja ili stavovi iznova prikazuju.

Historija pretraživanja

Ako je algoritam isključen, početna stranica bi jednostavno trebala biti hronološki pregled korisnika ili stranica koje neko zapravo prati. Osim toga, korisnici na Facebooku i Instagramu će vidjeti samo rezultate pretrage na osnovu riječi koje ukucaju, a ne na njihovoj historiji pretraživanja.

Na TikToku korisnicima će biti prikazan izbor popularnih videa na osnovu njihove lokacije, a ne njihovih navika gledanja.

Personalizirano oglašavanje namijenjeno odraslima također će biti ograničeno. Naprimjer, kompanijama više neće biti dozvoljeno da koriste osjetljive podatke kao što su religija, politička pripadnost ili seksualna orijentacija za predlaganje oglasa.

Maloljetnici, posebno, više ne bi trebali vidjeti personalizirane oglase zasnovane na podacima koje su internet-kompanije prikupile o njima.

Također bi trebalo biti lakše prijaviti poruke, slike ili komentare koji krše pravila. To uključuje govor mržnje ili uznemiravanje, kao i objave koje potiču na samoubistvo ili samopovređivanje, dezinformacije ili prevare.

Internet-kompanije također moraju biti transparentnije u pogledu načina na koji moderiraju svoje platforme. Ako je objava uklonjena, kompanija treba da kaže korisniku tačno zašto je uklonjena.

Krivotvoreni proizvodi

Zakon se odnosi i na web-trgovine kao što su Zalando, Amazon i Alibaba. Morat će bolje pratiti da se na njihovim platformama ne prodaju ilegalni krivotvoreni proizvodi i trebalo bi biti lakše prijaviti te proizvode.

U novembru 2022. godine Twitter (sada platforma X) zatvorio je svoje urede u Briselu u znak protesta protiv Zakona o digitalnim uslugama.

Ta kompanija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sposobnosti društvene mreže da se pridržava strogih novih smjernica EU.

Avaz.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI