HomeIzdvojenoZašto će uskoro biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Zašto će uskoro biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Otvaranje npr. hladne Coca-Cole usred toplog dana je zadovoljstvo koje će od ovog ljeta u Evropskoj uniji biti nešto drugačije. Naime, plastične flaše se mijenjaju zbog novih pravila EU. Vjerovatno ste se već susretali s flašama koje imaju privezane čepove. To će biti slučaj mnogo češće jer od jula ove godine na snagu stupaju nova pravila EU, kojima se tretira ovo pitanje.

To znači da će svi proizvođači napitaka u flašama do tri litra morati imati flaše s privezanim čepovima. Na taj način Unija nastoji smanjiti količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu. Vezivanjem čepova za flaše se osigurava da se flaša u cijelosti reciklira.

EU tvrdi da su njene plaže među područjima koja su najviše zatrpana plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Trenutno se velike količine plastike ne recikliraju, od čega značajan dio završava u okeanima. Procjena je da se proizvodnjom i spaljivanjem plastike samo 2019. godine emitovalo više od 850 miliona tona stakleničkih plinova.

Plastične flaše s privezanim čepovima su jedna od mjera EU u cilju zaštite okoliša. Uskoro će biti zabranjena i plastična ambalaža za voće, povrće, toaletne potrepštine u hotelima i obroke u restoranima brze hrane. U tome se uspjelo uprkos snažnim lobijima koji su se tome protivili, prenosi Euronews.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI