HomeVijestiZašto nas na promjenu vremena bole stare povrede

Zašto nas na promjenu vremena bole stare povrede

Mnogi ljudi imaju “ličnu prognozu” koja ih obavještava da će doći do promjene vremena. Međutim, koliko god da ovo djeluje kao prednost – najčešće je veoma neprijatno.

Osjećaj bola na mjestima gdje ste se ranije povrijedili čest je pokazatelj promjene vremena. Ali zašto se to dešava?

Svojevrstan fenomen

Naučnici imaju odgovor na pitanje – kako možemo osjetiti promjenu vremena, i to u dijelovima tijela koje smo povređivali ranije. Naime, riječ je o svojevrsnom fenomenu.

Ova pojava se proučava od početka prošlog stoljeća, a naučnici su došli do različitih zaključaka.

Još u doba stare Grčke govorilo se o bolovima u određenim dijelovima tijela pri promjeni vremena. Pošto ljude ovaj problem muči tako dugo, naučnici su istraživali ovu temu i došli do jednostavnog objašnjenja.

Pad atmosferskog pritiska

Veza između bola i promjene vremena leži u padu atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osjećaj bola. To je tipično za artritisne zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani.

Prema nekim istraživanjima, promjena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol. Naučnici su istraživali i utjecaj temperature i vlažnosti zraka na povrijeđene dijelove tijela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga – cjelokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI