HomeIzdvojenoZašto su drastično porasle cijene čokolada za kuhanje u BiH?

Zašto su drastično porasle cijene čokolada za kuhanje u BiH?

U posljednje vrijeme primjetne su drastične promjene cijena čokolada za kuhanje u marketima širom Bosne i Hercegovine. 

Bez obzira na porijeklo ili proizvođača, primjetan je skok cijena ove vrste čokolada. Tako čokolade od 300 grama koje su se ranije mogle kupiti po cijeni do šest konvertibilnih maraka, sada koštaju visokih devet maraka, dok su čokolade od 400 grama dostigle cijene od 13 maraka. 

Mnogi građani su mislili da je riječ o nekim pogreškama u izlaganju cijena te su se masovno oglašavali na društvenim mrežama.

”Po istoj cijeni mogu kupiti kilogram pilećeg filea…”; ”Ovo je stvarno previše”; ”Kao da je suho zlato”, samo su neki od komentara.

Razlog je, sudeći prema dostupnim informacijama, to što je potrošačka cijena kakaoa i čokolade u prahu u Evropskoj uniji bila viša za 6,3 posto u maju nego u istom periodu prošle godine, a trend povećanja se nastavlja, piše Tuzlanski.ba.

Većina zemalja Evropske unije u maju 2024. prijavila je povećanje godišnje stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu, a najveći rast u odnosu na maj 2023. zabilježen je u Estoniji (17,4 odsto), Hrvatskoj (15,5) i Austriji (12,6).

Ranijih mjeseci su čokolade brenda Kraš poskupjele, a od jula je Kandit najavio povećanje cijena što je već primjetno u marketima širom Bosne i Hercegovine.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI