HomeTop 7ŽIVINICE: Mr. Mehmed Čaušević iz Tupkovića poznaje 3 svjetska jezika, predaje 6...

ŽIVINICE: Mr. Mehmed Čaušević iz Tupkovića poznaje 3 svjetska jezika, predaje 6 predmeta na fakultetu, posjeduje kućnu biblioteku od 1484 knjige

Ugledne ličnosti iz Tupkovića: Predstavljamo Vam Čaušević Mehmeda!

Mehmed Čaušević je rođen 1990. godine u Tuzli.

Sin je Saliha i Izete Čaušević iz Tupkovića. Aktivno poznaje tri strana jezika. Predaje 6 (šest) predmeta na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Osnovno obrazovanje je završio u selu Tupković ( Živinice). Srednju školu upisuje u Mostaru, gdje pohađa Karađoz-begovu medresu sa odličnim uspjehom. Nakon završetka srednje škole upisuje se na Fakultet političkih nauka u Sarajevu (smjer: Politologija). Nakon diplomiranja upisuje master studij na istom fakultetu (smjer: Politički sistemi i demokratija). Magistrirao u Sarajevu 26.04.2017. Trenutno pohađa doktorski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (Interdisciplinarni doktorski studij iz oblasti društvenih nauka, istraživačko polje/smjer: Politologija).

Kao magistar politologije radio u upravi u 5 različitih službi. 2017. godine dobitnik nagrade Ibn Sina Instituta za istraživanje u Sarajevu za najbolji naučno-istraživački rad iz oblasti društvenih nauka na nivou Federacije BiH. Iste godine dobiva poziv od Instituta za istraživanje da žele investirati u dalji razvoj Mehmeda Čauševića te mu nude stipendiju u vrijednosti 4 godine boravka na doktorskom studiju izvan granica Bosne i Hercegovine. Zbog privrženosti porodici i domovini BiH, odustaje od stipendije, te se dalje nastavlja baviti naukom u BiH.

Surađuje sa eminentnim profesorima sa dva Univerziteta, u Sarajevu i Tuzli. Objavio nekoliko radova iz oblasti: politologije, zaštita i očuvanja bosanskohercegovačkog identiteta, historije socijalne i političke misli u BiH, kulturne diplomatije, antropologije i religije. 2021. Uspješno polaže ispit za državnu službu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izradio programe i agende pet naučno-istraživačkih projekata za potrebe NVO, a koji su od velikog značaja za očuvanje bosanskohercegovačke kulture i identiteta.

Magistar Mehmed Čaušević je razvio teorijske osnove istraživanja za prirodu potrebe projekata, bazirajući se na naučne argumente, strategiju, strukturu, sistem, istražio potencijalne aktere, selekcija, pribavljanje, upravljanje, savjetovanje i vođenje onih koji na projektima rade. Kontinuirano sarađuje sa nekoliko uposlenika Instituta za Historiju u Sarajevu, sa kojima radi na realizaciji projekata vezanih za srednjovjekovnu Bosnu. Uporedo radi na monografiji “Uloga i značaj u odbrani od agresije sa posebnim osvrtom na Regiju Sjeveroistone Bosne“ koji priprema Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Također u toku su završni radovi na prevodu knjige o intelektualnoj misli bosanskohercegovačkih muslimana, kao i stručni rad baziran na rukopisu Ilhamije.

Intelektualni doprinos Mehmeda Čauševića zaštiti bosanskohercegovačkog identiteta, kulturi je neizmjeran. Posjeduje privatnu kućnu biblioteku za ličnu upotrebu od 1484 knjige, od čega su 500 svesaka starih rukopisa napisanih na tlu Bosne i Hercegovine. Trenutno živi sa suprugom i kćerkom u Sarajevu.

Preuzeto sa MZ Tupković

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI