HomeVijestiŽiviniceŽIVINICE: Za danas zakazani protesti poljoprivrednika - Okupljanje u 9 sati

ŽIVINICE: Za danas zakazani protesti poljoprivrednika – Okupljanje u 9 sati

Poljoprivredni proizvođači s područja grada Živinica danas će održat proteste ispred sjedišta gradske administracije.

U 9 sati zakazano je okupljanje u mjestu Ciljuge dok će u 10 sati krenuti prema gradu. Očekuje se oko 100 učesnika s poljoprivrednim mašinama.

Ovim protestom žele iskazati nezadovoljstvo programom raspodjele 600.000 KM, koje su nedavno u budžetu namjenjena poljoprivrednim proizvođačima, za pomoć proljetnoj sjetvi.

Očekuju da im se obrati gradonačelnik i predsjedavajući GV. Ukoliko se to ne desi najavili su da će svake sedmice svoje nezadovoljstvo iskazivati na ovakav način sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Podsjetimo, izlazak na ulice najavljen je prošle sedmice, a gradskim vlastima je bio dat rok do četvrtka, 14. aprila, da reagiraju. Kako saznajemo, održan je sastanak predstavnika Grada sa poljoprivrednicima, no dogovor nije postignut. Proizvođači traže da im se uplati 200 KM po muznom grlu, navodeći kako su planiranom raspodjelom sredstava za proljetnu sjetvu ograničeni na 1.500 KM pomoći.

Također ističu nezadovoljstvo i  federalnim i kantonalnim ministarstvom poljoprivrede jer su i oni obećali pomoć proljetnoj sjetvi ali do danas sve je ostalo samo na riječima.

Ispred zgrade gradske uprave zadržat će se do 12 sati, a sugrađane su zamolili za razumijevanje zbog eventualne saobraćajne gužve.

AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI