HomeCrna hronikaZločin star 27 godina: Granična policija BiH uhapsila ubicu Jovicu Bursača

Zločin star 27 godina: Granična policija BiH uhapsila ubicu Jovicu Bursača

Granična policija BiH uhapsila je državljanina Srbije Jovicu Bursaća (47) na osnovu potјernice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb zbog ubistva bez predumišljaja koje je, kako saznajemo, počinjeno 1994. godine na području Like u Hrvatskoj.

Bursać je juče uhapšen na prijelazu Popovi kod Bijeljine i predat u nadležnost Suda BiH koji mu je danas odredio privremeni pritvor.

Pucao iz puške po kafani

– U postupku izručenja potraživanog Jovice Bursaća, po međunarodnoj difuznoj potjernici NCB Interpol Zagreb, sud je donio rešenje kojim je prema potraživanom određen privremeni pritvor u trajanju od 18 dana. Po ovom rješenju pritvor može trajati do 16. januara ili nove odluke suda – navode u Sudu BiH.

Potjernica za Bursaćem je raspisana zbog vođenja krivičnog postupka za ubistvo Milorada Bokana, koji je 23. maja 1994. godine izrešetan iz automatske puške u Gračacu kod Zadra. Ubistvu je prethodila svađa u kafani i Bursać se tereti da je nakon toga otišao kući po pušku i pucao ka kafani. Kada je Bokan pokušao pobjeći pogođen je s dva hica, usljed čega je pao pored puta. Navodno mu je Bursać tada prišao u i u leđa mu ispalio osam hitaca.

Hrvatski mediji pisali su da je Bursać nakon zločina pritvoren u kninskom zatvoru, koji je u to vrijeme bio u sastavu SAO Krajine. Neposredno pred akciju “Oluja” pušten je iz pritvora, a nakon rata se preselio u Srbiju, odnosno na područje Kosova i Metohije.

Zastara vođenja krivičnog postupka

Prema navodima hrvatskih medija predmet protiv Bursaća Županijski sud u Zadru je 2014. godine ustupio pravosuđu samoproglašenog Kosova. Međutim, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za ustupanje krivičnog gonjenja jer ima državljanstvo Hrvatske.

Županijski sud u Zadru potom je donio rješenje da mu se sudi u odsustvu. Međutim, nakon žalbe njegovog branioca Tanje Budimir Gulan Visoki kazneni sud Hrvatske je u septembru ove godine ukinuo to rješenje.

Odbrana Jovice Bursaća tvrdi da je u cijelom slučaju nastupila zastara vođenja krivičnog postupka. Kako će se prema svemu odnositi pravosuđe BiH bit će poznato tek nakon što im nadležni organi Hrvatske dostave svu potrebnu dokumentaciju.

Avaz/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI