HomeIzdvojenoAmbasador Velike Britanije posjetio Tuzlanski kanton

Ambasador Velike Britanije posjetio Tuzlanski kanton

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović primili su danas u posjetu delegaciju Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Nj.E.  Džulijan Rajli (Julian Reilly). Na radnom sastanku premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom ambasadora Rajlija Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

„Ambasador Rajli je rado viđen gost u Vladi Tuzlanskog kantona. Nakon našeg inicijalnog sastanka sredinom prošle godine, čast nam je i zadovoljstvo ponovno se sresti sa našim prijateljima i razmijeniti mišljenja o trenutnoj situaciji i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Velika Britanija je naša prijateljska i partnerska zemlja, a međusobni razgovori otvaraju brojna polja potencijalne saradnje i zajedničkih projekata“, kazao je premijer Halilagić, te ambasadora Rajlija upoznao i sa planom rada i fokusnim tačkama Vlade Tuzlanskog kantona u 2024. godini.

Na današnjem sastanku se razgovaralo i o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, ali i o potencijalima i mogućim investicijama, o obnovljivim izvorima energije, te zdravstvu i obrazovanju.

„Izgradnja zgrade Vlade TK i 4 objekta u Kampusu Univerziteta su fokusne tačke djelovanja Vlade u ovoj godini. Također, privodi se kraju kreditni aranžman sa Europskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, a kojim želimo provesti mjere energijske efikasnosti na oko 200 javnih objekata u TK. I to je jasan pokazatelj energijske tranzicije Tuzlanskog kantona. Također, značajan je i interes privrednika u TK koji su zainteresirani za izgradnju solarnih elektrana, ali su velika prepreka federalni propisi koji otežavaju ove investicije. O tome smo već upoznali i ambasadora Satlera. Uz izmjene ovih federalnih propisa mislim da bismo na Tuzlanskom kantonu imali snažan zaokret u smislu energijske tranzicije i povećanje stepena proizvodnje električne energije iz ekološki prihvatljivih izvora“ objasnio je premijer Halilagić akcentirajući da je Tuzlanski kanton već izmijenio određene kantonalne zakone i nastojao olakšati ovakve investicije, ali problem još uvijek predstavljaju određeni federalni propisi.

Tokom današnjeg sastanka posebno je ukazano na neophodnost unaprjeđenja saradnje federalnog i kantonalnih nivoa vlasti. Prije svega na pravičnu raspodjelu prikupljenih sredstava i finansijske tokove, ali i druga pitanja od interesa za građane.

„Tuzlanski kanton je slika kakva BiH treba da bude. U mnogo čemu smo primjer, kao uostalom i u činjenici da sam uručio mandat najmlađem premijeru u BiH. Danas nas i u tome mnogi slijede. Skupština TK nema problem sa donošenjem kantonalnih zakona, ali smo značajno usporeni procesom donošenja zakona na federalnom nivou, a to nas posebno pogađa u oblastima gdje imamo podijeljenu nadležnost“, rekao je danas predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, te pozvao ambasadora, koji se do sada dokazao kao prijatelj BiH, da svojim konekcijama utiče na ravnomjernije usmjeravanje sredstava u infrastrukturne i razvojne projekte na području Tuzlanskog kantona.

„Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo su prepoznate fokus tačke djelovanje Vlade TK. Također, Tuzla je primjer međuetničke saradnje i suživota, što treba biti preneseno i na druga područja u Bosni i Hercegovini. Također, energijska tranzicija je proces na kojem je u interesu i Bosne i Hercegovine da istraje stoga podržavamo i ohrabrujemo Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona da na tom planu nastave svoje djelovanje“, kazao je danas ambasador Rajli.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI