HomeIzdvojenoVlada TK: Utvrđeni kriteriji za raspodjelu 2,1 milion KM za podršku sportu

Vlada TK: Utvrđeni kriteriji za raspodjelu 2,1 milion KM za podršku sportu

Današnjom odlukom Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu sa potrošačke jedinice „Tjelesna kultura i sport“ za što je Budžetom TK za 2024. godinu osiguran 2,1 milion KM. Za realizaciju ovih sredstava planirano je da Ministarstvo kulture, sporta i mladih u toku 2024. godine raspiše tri javna poziva i to: Javni poziv za sufinansiranje projekata/programa sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za koji je predviđeno 889.000 KM, Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za koji je predviđeno 140.000 KM i Javni poziv za projekte rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata za koji je predviđeno 759.000 KM.

Preostali iznos sredstava raspoređivati će se posebnim odlukama i putem javnih nabavki, a odnosi se na sufinansiranje rada Sportskog saveza TK, Sportskog saveza lica sa invaliditetom TK, Školskog sportskog saveza TK, rada Savjeta za sport, izrade Strategije razvoja sporta i ostalo što je definisano Odlukom, a što proizilazi i iz odredbi Zakona o sportu. Posebnim odlukama dodjeljivati će se i sredstva za projekte koji nisu mogli biti planirani početkom godine odnosno koji su hitni i za koje se bude cijenilo da su značajni za razvoj sporta na području Kantona, a u okviru ovih sredstava dodjeljivati će se i sredstva nadležnim državnim granskim sportskim savezima za odlazak reprezentativaca sa područja Kantona na najveća sportska takmičenja.

U odnosu na dosadašnji period današnjom odlukom jasno i nedvosmisleno su propisani dokazi koje su aplikanti dužni dostaviti kako bi dokazali mogućnost bodovanja po određenim kriterijima, jasno se definisani mjerljivi kriteriji na osnovu kojih će se moći nedvojbeno utvrditi način bodovanja, definisani su svi sportski izrazi, termini, pojmovi i kategorije koji se koriste, te je utvrđena metodologija određivanja iznosa koji se raspoređuje na projekte.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI