HomeIzdvojenoBez lične karte više od 248.000 građana u Bosni i Hercegovini

Bez lične karte više od 248.000 građana u Bosni i Hercegovini

Svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

Ličnu kartu Bosne i Hercegovine trenutno nema 248.206 građana, dok je nešto veći broj lica bez vozačke dozvole, čak 258.523, podaci su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Ovi podaci se odnose na ukupan broj lica kojima su istekli lični dokumenti, a nisu podnijeli zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.

Napominju da, kada su u pitanju vozačke dozvole, treba imati u vidu da određen broj osoba zbog starosne dobi nije u mogućnosti da upravlja motornim vozilima, te da iz tih razloga nemaju važeći dokument.

– Broj lica s aktivnim prebivalištem koja su posjedovala vozačke dozvole, a trenutno nemaju aktivnu vozačku i nisu podnijeli zahtjev za njeno produženje je 258.523, ali treba imati u vidu starosne godine, odnosno 184.716 lica je u dobi od 65 i manje od 65 godina, a 73.807 lica ima više od 65 godina starosti – navode iz IDDEEA.

Kada je riječ o ličnim kartama, u Bosni i Hercegovini ovaj dokument nema više od 248.000 građana, a iz IDDEEA podsjećaju da je lična karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva BiH.

S obzirom na činjenicu da je posjedovanje lične karte zakonska obaveza, svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

Prema podacima kojima IDDEEA raspolaže za 2021. godinu, bez važeće lične karte bilo je 241.644 građana, dok je taj broj povećan u 2022. godini za oko 1.000 ljudi, te je prema zvaničnim podacima bez ovog dokumenta bilo 242.869 lica.

Navode da su to zvanični podaci za građane bez važećih dokumenta za prethodne dvije godine, bez podnesenog zahtjeva za izdavanje novog dokumenta.

Kako ističu, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte je 60 dana nakon navršenih 18 godina života ili 60 dana nakon što se lice stalno nastani u BiH, ako je navršilo 18 godina života.

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu lične karte je 15 dana prije isteka postojeće.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH napominju da je za kršenje ove zakonske obaveze propisana novčana kazna od 30 do 300 KM.

Kako ističu, Pravilnikom o cijeni ličnih dokumenta propisana je visina naknade koja se plaća prilikom izdavanja ličnih dokumenata, lične karte i vozačke dozvole za građane Bosne i Hercegovine, kao i način uplate, raspodjela i namjena sredstava ostvarenih izdavanjem ovih dokumenata. Članom 2. pomenutog pravilnika propisana je visina naknade ličnih dokumenata i to za ličnu kartu 18 KM, dok je za vozačku dozvolu potrebno izdvojiti 60 KM.

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI