HomeIzdvojenoSeizmolog: Ima više zona u BiH gdje su mogući jači zemljotresi

Seizmolog: Ima više zona u BiH gdje su mogući jači zemljotresi

Četiri osobe su povrijeđene u zemljotresu koji je 30. decembra uvečer pogodio Bosnu i Hercegovinu, sa epicentrom u centralnom dijelu zemlje, kod Zenice. Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Hidrometeorološkog zavoda RS, u Danu uživo govorila je da li se na ovom području mogu očekivati nova podrhtavanja tla.

Također, Cvijić Amulić je otkrila da li postoji ili ne veza između zemljotresa u Zenici sa zemljotresima u Srbiji i Hrvatskoj.

U više gradova Bosne i Hercegovine 30. decembra uvečer osjetio se zemljotres jačine 4,7 prema informacijama Evropskog i mediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Seizmolozi iz Hrvatske smatraju da je zemljotres ipak bio jači, oko 5,1 stepen. Jesu li moguća ta odstupanja u određivanju jačine zemljotresa?

Prema preliminarnim podacima zemljotres je bio magnitude 5,2 stepena. Ne postoji uređaj koji će izmjeriti kolika je magnituda, ona se izračunava na osnovu seizmičkih talas koji stižu na seizmološke stanice koje su u mreži. Sve stanice u Evropi, maltene, zabilježile su ovaj zemljotres i tako postoje različiti podaci, ali informacije koju obradi seizmolog mogu se razlikovati od automatskih. Ta informacija koja je dobijena manuelno je prava informacija.

Koliko su ovakvi zemljotresi, kao što je bio u Zenici, opasni?

U principu zemljotres ove jačine je u stvari intenziteta oko 7 stepeni po Merkaliju i tada dolazi do takvih oštećenja kakva smo vidjeli u epicentralnoj zoni – to je rušenje dimnjaka, padanje crijepova sa krovova, pucanje zidova itd.

Koliko je ovo područje centralne BiH podložno zemljotresima?

Ima više seizmogenih zona gdje se očekuju jači zemljotresi. U ovoj epicentralnoj zoni očekujemo zemljotres do 5,5 stepeni po Rihteru, ali nekad ranije 1386. godine kao kataloški podatak mapiran je zemljotres od 9 stepeni po Merkaliju. Dakle, mogu se očekivati jači zemljotresi do 6 stepeni po Rihteru, ali u posljednjih 100 godina se nije javio zemljotres koji smo imali 30. decembra. Međutim, moguće je očekivati zemljotres većih magnituda.

Može li se očekivati novo podrhtavanje tla u ovom području u narednim danima, takozvani propratni zemljotresi?

Obično na to pitanje vam ne može niko odgovoriti. Mi možemo dati neku prognozu u smislu da je moguće očekivati i jače zemljotrese, ali da li će se to desiti sada ili u nekom narednom periodu tek možeme vidjeti. Ako kažem da hoće i ne desi se mogu pogriješiti ili ako kažem da se neće desiti, a onda dođe do zemljotresa, opet sam pogriješila.

Nekoliko dana ranije treslo se u susjednim Srbiji i Hrvatskoj. Koliko su ovi zemljotresi povezani?

Globalno samo kretanje tektonskih ploča je povezano, ali ako gledamo na lokalnom nivou to nije povezano. Ne možem dovesti u isti kontekst zemoljotres u Zenici sa zemljotresima u Srbiji i Hrvatskoj ili sa zemljotresima u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ovi zemljotresi nemaju nikakve veze u mikroprostoru.

n1info.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI