HomeIzdvojenoDan žalosti i kolektivna dženaza u Kalesiji: Džemal Manjić (30) je ubijen...

Dan žalosti i kolektivna dženaza u Kalesiji: Džemal Manjić (30) je ubijen u Šekovićima, pronaći će smiraj nakon 32 godine

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Memići – Gornja Kalesija danas će biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop jedne žrtve. Tridesetogodišnji Džemal Manjić ubijen je 1992. godine u Šekovićima i nakon 32 godine pronaći će svoj smiraj.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići, u avgustu 2004. godine. Članovi porodice žrtvu su identificirali 20 godina kasnije, tačnije u januaru 2024. godine, kada su konačno smogli snage da pristupe zvaničnoj proceduri identifikacije te da daju svoj pristanak za ukop žrtve.

Ispraćaj tabuta ispred Komemorativnog centra u Tuzli planiran je za 13:30 sati dok će se kolektivna dženaza klanjati u 15 sati u Memorijalnom kompleksu u Gornjoj Kalesiji, saopćio je Institut za nestale osobe.

U Kalesiji je danas proglašen Dan žalosti.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine Kalesija, javnim preduzećima i ustanovama kojim je osnivač Općina.

Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima, dok će elektronski mediji sa područja Općine Kalesija svoje programske šeme prilagoditi Danu žalosti.


rtvtk/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI