HomeIzdvojenoU Kalesiji u upotrebu pušten ultrazvučni aparat vrijednosti oko 120.000 KM

U Kalesiji u upotrebu pušten ultrazvučni aparat vrijednosti oko 120.000 KM

Općinski načelnik Sead Džafić upriličio je jučer prijem za ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babura Girgina, te direktora Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA-e Erdine Isik, njegovog zamjenika Buraka Gunera i pomoćnika Ikbala Saračevića, kao i za ministra zdravlja u Vladi TK Dušanku Bećirović i ministra rada, socijalne politike i povratka Fadila Alića u Vladi TK kao i vd direktora JZU Dom zdravlja Kalesija Melihu Kurtić, predsjednicu Upravnog odbora ove ustanove Hajrudin Huseinović.

Razlog posjete Kalesiji je donacija vrijedna 120.000 KM koju je obezbijedila Turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA u vidu donacije ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Kalesija.

Turska je do sada nebrojeno puta pomogla Bosni i Hercegovini, a ovaj ultrazvučni aparat, koji se danas poklanja građanima Kalesije i svima onima iz Podrinja koji se liječe u našoj zdravstvenoj ustanovi, uvelike će pomoći i smanjiti liste čekanja na pregled, rekao je načelnik Općine Sead Džafić.

Gradonačelnik Džafić je u razgovoru sa ambasadorom i predstavnicima TIKA-e napomenuo da su u toku radovi na izgradnji vrtića, kao i područne ambulante u Tojšićima, zbog čega je potrebna pomoć da se radovi privedu kraju.

Znamo da su građani Kalesije prikupljali pomoć i pravili stambene kontejnere koji su dopremljeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj. Ovo je naš mali dio pomoći, a raduje me da će ovaj aparat poslužiti ne samo onim pacijentima iz Kalesije, već i onima iz Podrinja koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasadorka je pohvalila i rad ministra zdravlja TK Dušanke Bećirović, rekavši da je svojim postupkom umnogome olakšala određene procedure prilikom nabavke ultrazvučnog aparata kao i druge medicinske opreme u drugim opštinama i gradovima TK.

Fadil Alić, ministar rada i socijalne politike i povratka u Vladi TK, u ime premijera Vlade TK, zahvalio je donatorima, rekavši da će ovu donaciju cijeniti građani Kalesije kojima je ovo bilo potrebno. ultrazvučni aparat, a to će sigurno učiniti posao ljekarima koji su dobili moderan i nov aparat.

Vršilac dužnosti direktora JZU Doma zdravlja Kalesija Meliha Kurtić pohvalila je rukovodstvo ove ustanove koje je pripremilo prijavu za učešće u ovom projektu, rekavši da je donacija od 120.000 KM velika i da će nabavka ovog ultrazvučnog aparata pomoći ljekarima u radu. i ultrazvučnu dijagnostiku kako bi se pacijentima što prije i na vrijeme pomoglo da se postavi dijagnoza za dalje liječenje.

Načelnik Sead Džafić i vd direktora JZU Doma zdravlja Kalesija Meliha Kurtić također su donatorima uručili korisne poklone.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI