HomeIzdvojenoDjevojčica iz BiH donirala ušteđevinu za pomoć narodu Gaze

Djevojčica iz BiH donirala ušteđevinu za pomoć narodu Gaze

Imam džemata Turbe Edin ef. Memić objavio je da su se čak i djeca iz Bosne i Hercegovine uključila u pomoć za ljude u Gazi koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima, javlja Anadolu.

– Kada sam jučer na svom profilu najavio današnju postdžumansku sergiju za Palestinu koja će biti organizirana u našim džamijama, kazao sam, a ciljajući na žensku populaciju, ako nemate muško čeljade u kući, a želite se odazvati na ovu sergiju, pošaljite po komšiji. Meni lično odazvalo se nekoliko osoba još jutros, a jednu izdvajam – kazao je ef. Memić na društvenim mrežama te dodao:

– U pitanju je djevojčica koja nema oca, a koja je poruku poslala majci da od njene skromne dječije ušteđevine na sergiju pošalje 50 KM što je njena majka i učinila. Molim Allaha da im ukabuli, a njenom babi da lijepi džennet podari.

Organizirana sergija

U svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori danas je nakon džuma-namaza proučena dova za mir te organizirana sergija za pomoć narodu Gaze.

U svim džamijama je na hutbi pročitana poruka reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji brojne džematlije su nakon džuma-namaza dale svoje priloge za pomoć stanovnicima Gaze koji su izloženi svakodnevnom bombardovanju. Iz Rijaseta su naveli kako će pomoć biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

Osudili nasilje nad nedužnim civilima

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju u Gazi, još jednom osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima i pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela.

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice. Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugima utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.​​​​​​​

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI