HomeIzdvojenoDok slučajevi trovanja potresaju susjedstvo, stručnjaci savjetuju: Voda ne spaljuje jednjak, ne...

Dok slučajevi trovanja potresaju susjedstvo, stručnjaci savjetuju: Voda ne spaljuje jednjak, ne pijte gazirana pića!

Slučajevi trovanja pićem i spaljivanja želuca i jednjaka potresaju susjednu Hrvatsku. Nakon Rijeke, Zagreba i Varaždina novi slučajevi trovanja nakon konzumacije gaziranih pića zabilježeni su u Splitu i Karlovcu. Skoro svi slučajevi se dovode u vezu s pićem „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate“ 330 ml proizvođača „Coca-Cola“.

Ta kompanija je potvrdila da povlači dvije ograničene serije tog pića, ali i jednu „Coca-Cola Originale Taste“ od pola litra u plastičnoj ambalaži. To im je naloženo i od tamošnjeg Državnog inspektorata.

Bez nalaza

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su zbog mjera predostrožnosti naložili inspekcijski nadzor. Kako su nam jučer kazali iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), odmah su u vezi sa zahtjevom Agencije za pojačanim mjerama kontrole prilikom uvoza i plasiranja proizvoda „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate” 330 ml na unutrašnjem tržištu, putem Sektora granične inspekcije i Federalnog zdravstvenog inspektorata, počeli poduzimati mjere pojačanog nadzora nad prometovanjem tih proizvoda u unutrašnjem i prekograničnom prometu roba.

Naglasili su da Agencija nije obaviještena putem EU RASFF sistema o distribuciji navedenih proizvoda u našu zemlju. Također, prema očitovanju “Coca-Cola BH” Sarajevo dostavljenom Agenciji, proizvod robne marke „Romerquelle“ se ne uvozi niti stavlja u promet na teritoriji BiH.

Misteriozni slučajevi trovanja pićima „Coca-Cole“ u Hrvatskoj i dalje imaju niz neodgovorenih pitanja, no svi stručnjaci upozoravaju na jedno – voda ne spaljuje jednjak, ne pijte gazirana pića!

Prof. dr. Sejit Bobar, vještak hemijske struke, kazao nam je da je bez nalaza vrlo teško reći kako je došlo do kontaminacije spornih napitaka. Brojni su faktori, rekao je, koji mogu dovesti do toga, od samog procesa proizvodnje, skladištenja, transporta i slično, te je potrebno što prije uzeti uzorke i napraviti analize.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog i toksikolog, upozorio je građane BiH na to da su gazirana pića, uopće, nezdrava. To su pića, naglasio je, koja oštećuju organizam.

– Imaju jako puno ugljenih hidrata, puni su šećera, oštećuju jetru i najbolje ih je izbjegavati. Naši nadležni bi svakako trebali reagirati u smislu biološko-hemijske kontrole, utvrditi ima li uvoza iz Hrvatske, odnosno ima li tih pića u prodaji kod nas – rekao je prof. dr. Karamehić.

Obratiti pažnju

Građanima je posebno savjetovao da obrate pažnju i na kupovinu flaširane vode.

– Mi smo jedna od rijetkih zemalja kojima je priroda dala obilje pitke vode. I stoga bih preporučio svima da piju komunalnu vodu – naglasio je prof. dr. Karamehić.

Na to je ukazao i Anes Podić, predstavnik Udruženja „Eko-akcija“, te podsjetio na to kako su s lakoćom zataškane informacije o lošem kvalitetu flaširane vode tokom prošle godine.

Niže cijene u BiH

U Hrvatskoj su s polica trgovina povučena pića “Coca-Cole Original taste” u PET ambalaži od 0,5 l i “Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate” 330 ml u staklenoj ambalaži.

Ekipa „Avaza“ provjerila je kakav je slučaj u našim trgovinama. Proizvodi se i dalje nalaze na policama, ali su na akciji i prodaju se po nižim cijenama.

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI