HomeIzdvojenoŠpanska ministrica: Vidimo genocid, moramo zauvijek prekinuti diplomatske veze s Izraelom

Španska ministrica: Vidimo genocid, moramo zauvijek prekinuti diplomatske veze s Izraelom

Ono što se događa u Palestini je genocid i pokušaj istrebljenja cijelog naroda, kazala je španska minisrica za socijalna prava, pozivajući na prekid diplomatskih veza s Izraelom.

Govoreći u parlamentu u srijedu, Ione Belarra upitala je španjolsku konzervativnu Narodnu stranku, koja se smatra proizraelskom, hoće li “prestati biti saučesnik u genocidnoj državi Izrael”.

“I to se događa u kontekstu u kojem država Izrael desetljećima nezakonito zauzima zemlju koja joj ne pripada, krade domove Palestincima, maltretira ih vršeći svakodnevno nasilje protiv palestinskog naroda”, kazala je Belarra, koja je lider ljevice-krilo stranke Podemos.

Spomenuvši da se Palestinci suočavaju s “etničkim čišćenjem”, rekla je da je ono što vide ovih dana “zastrašujuće”, misleći na nemilosrdne zračne i kopnene napade izraelske vojske na Pojas Gaze.

“Slažete li se s masivnim bombardiranjem? U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine. Osuđujete li ta ubistva”, upitala je ministrica.

Kazala je da ono što Izrael radi nije “legitimna obrana”, naglašavajući da većina Španaca želi kraj ovom “genocidu”.

“Raskinimo diplomatske odnose s Izraelom jednom zauvijek”, rekla je Belarra.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u srijedu da broj ubijenih civila u pojasu Gaze pokazuje da nešto “jasno nije u redu” s izraelskim vojnim operacijama.

klix/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI