HomeIzdvojenoDomaća proizvodnja sira u BiH trpi zbog prevelikog uvoza

Domaća proizvodnja sira u BiH trpi zbog prevelikog uvoza

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u 2022. godini iznosio je 115 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 225 miliona maraka, istaknuto je na sjednici Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina Vanjskotrgovinske komore BiH održanoj u prostorijama Mljekare Livno u Livnu.

Izvoz 2022. godine je u odnosu na 2021. godinu vrijednosno rastao za 13,5 posto, a uvoz za 29 posto. U strukturi proizvoda koji bilježi pad na prvom mjestu nalazi se UHT sterilizirano mlijeko -22,5 posto, maslac i mliječni namazi -18,66, te sir 13,97 posto.

Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2022. godini bila su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Kosovo. Tržišta iz kojih se mlijeko i mliječni proizvodi uvoze, a kojim dominira uvoz sira su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.

“S obzirom da je sir proizvod koji dominira uvozom, značajno je spomenuti da je količinski i vrijednosni deficit ogroman. Na godišnjem nivou iz BiH se izveze 1.000 tona sira u vrijednosti 12 miliona maraka, a uveze 12.000 tona u vrijednosti 114 miliona maraka. Uvozom dominiraju sirevi koji imaju perspektivu proizvodnje u Bosni i Hercegovini. To su: edamer, gauda, ​​svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi”, navode iz VTK BiH.

Domaći proizvođači/izvoznici kroz Grupaciju godinama skreću pažnju i iniciraju izmjene i dopune zakonodavnog okvira prema nadležnim institucijama.

Tako su i ovoga puta doneseni zaključci koji će biti upućeni nadležnim institucijama s ciljem unapređenja domaćeg i vanjskotrgovinskog poslovanja.

radiokameleon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI