HomeTop 7Dženit Vildić iz Hemlijaša jedan od kreatora bolida formule

Dženit Vildić iz Hemlijaša jedan od kreatora bolida formule

Ponekadčovjeka za trudi rad životiznenadi, baštamogdjenikada ne očekuje. Tako je Dženita Vildića iz Hemlijaša 2019.godine poslijezavršetka srednje Elektrotehničke škole u Tuzli iznenadila vijest da jep rimljen na studiranje u Turskoj pod pokroviteljstvom Republike Turske.

Ljubav prema Formuli 1 je još od malih nogu, kao dijete od 5 godina znao sam ko je Michael Schumacher ili Kimi Raikkonen, ali nisam znao koliko je tipa 2+2 kao druga djeca. Sa ocem bih svaku nedjelju gledao Formulu 1, jednostavno ne bih propuštao nijednu utrku”, ističe Dženit.

Na Univerzitet u Kocaeli već dužegodina postoji klub KOÜFormula (KocaeliÜniversitesi Formula), koji je stekao pravo od FIA (Međunarodnaautomobilskafederacija) za takmičenje u Italiji gdjeće biti prisutni timovi iz cijelog svijeta.

U razgovoru sa Dženitom istakao je sljedeće: “Za formula student program sam znao godinama, mislio sam da samo mogu o tome sanjati. Za ulazak u tim nije bilo lahko jer sa potencijalnim članovima oni urade intervju. Kao neko ko je aplicirao za departman za elektroniku, to zahtijeva određeno znanje jer ovdje tek tako ne prihvataju svakoga.Tim se sastoji od 40-tak ljudii 8 departmana, ja se nalazim u departmanu za elektroniku. Naučene teorijske stvari mi zapravo primjenjujemo u praksi. Ponekad stvari kada postanu previše komplicirane u pomoć nam pristižu stari članovi ekipe tj.diplomirani inžinjeri koji su prije par godina bili kao i mi studenti koji rade bolid formule. Ovaj bolid KOUFS-02 je urađen po svim propisima koje zahtijeva FIA. Za mene je biti ovog tima je nešto neopisivo jednostavno, radim ono što volim.”

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI