HomeIzdvojenoElektroprivreda BiH: Traže da struja za domaćinstva bude skuplja za 10 posto

Elektroprivreda BiH: Traže da struja za domaćinstva bude skuplja za 10 posto

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Elektroprivreda BiH uputila je regulatoru prijedlog za linerano povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Najbolje rješenje

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu. Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, iz Elektroprivrede BiH smatraju nužnim da odmah djeluju kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ističe kako će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, Elektroprivreda BiH u razgovoru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva, i dodaje: „Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu.“

Podsjećamo da je FERK, kada je riječ o modelu s tri tarife, stava kako je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što je vezano samo za energiju, bez uključivanja mrežarine. Međutim, analiza Elektroprivrede BiH je pokazala da je stvarna razlika daleko manja kada se uključi i mrežarina.

 Linearna povećanja 

– Pored greške u obračunu prosječne razlike u cijeni koja bi nastala predloženim povećanjem uz tri tarife, FERK je propustio da samostalno predloži povećanje, odnosno usklađivanje cijena, na što ga propisi obavezuju. Odbijanje predloženog cjenovnog modela s tri tarife, izrađenog u svrhu stimulisanja efikasnijeg korištenja električne energije i smanjenja potrošnje, izazvalo je potrebu za novim postupkom koji će osigurati stabilnost i funkcionalnost sistema – naveli su.

Iz Elektroprivrede ističu da prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI