HomeIzdvojenoElektroprivreda BiH uputila kineskom konzorciju treću opomenu pred raskid ugovora za Blok...

Elektroprivreda BiH uputila kineskom konzorciju treću opomenu pred raskid ugovora za Blok 7

Cijene sirove nafte skočile su za skoro pet posto nakon iznenadnog napada militantne grupe Hamas na Izrael.

Globalna referentna vrijednost Brenta u ponedjeljak je porasla za 4,53 posto na 88,41 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke sirove nafte porasle za 4,69 posto na 88,67 dolara po barelu.

U subotu u zoru palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je višestruku infiltraciju u Izrael – kopnom, morem i zrakom koristeći paraglajdere. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su hiljade raketa lansirane iz Gaze u Izrael.

Iako dolazi do skoka cijena sirove nafte, analitičari vjeruju da će to biti brza reakcija i vjerojatno privremena.

“Da bi ovaj sukob imao trajan i značajan utjecaj na tržišta nafte, mora postojati trajno smanjenje opskrbe ili transporta nafte”, rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank.

“Inače, a kao što je historija pokazala, pozitivna reakcija na cijenu nafte obično je privremena i lako je nadjačaju druge tržišne sile”, napisao je u dnevnoj bilješci, te je dodao da sukob direktno ne dovodi u opasnost nijedan glavni izvor opskrbe naftom.

Nijedna strana nije veliki naftni igrač. Izrael se može pohvaliti s dvije rafinerije nafte s ukupnim kapacitetom od gotovo 300.000 barela dnevno. Palestinski teritoriji ne proizvode naftu, pokazuju podaci EIA-e.

Međutim, sukob se nalazi na pragu ključne regije za proizvodnju i izvoz nafte za globalne potrošače.

klix.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI