HomeIzdvojenoNa likovnoj koloniji u Kalesiji okupilo se 30 slikara iz cijele BiH

Na likovnoj koloniji u Kalesiji okupilo se 30 slikara iz cijele BiH

Na likovnoj koloniji u Kalesiji okupilo se 30 slikara iz cijele BiH.

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija u dane vikenda održana je 12. kalesijska likovna kolonija na kojoj je učestvovalo 30 slikara iz cijele BiH.

Koloniju je u ime općinskog načelnika otvorio savjetnik Alija Džafić koji je istakao da je kolonija promotor Kalesije ne samo u našoj državi nego i dalje, jer su prethodnih godina bili slikari i van granica naše države.

– Općina Kalesija podržava koloniju i s tim će nastaviti i u budućnosti uz želju da naredne godine imamo veći broj učesnika. Drago mi je što pored vrhunskih slikara imamo i učesnike iz škole slikanja Kalesija koji su svoj talenat otkrili baš zahvaljujući ovoj manifestaciji – kazao je Džafić.

Vršilac dužnosti direktora BKC-a “Alija Izetbegović” Nermin Hodžić kazao je da je zadovoljan brojem učesnika, ali i brojem umjetničkih djela koja će ostati u vlasništvu BKC-a posebno jer su umjetnici imali slobodnu temu da slikaju, tako da su tu motivi iz cijele BiH.

Da je “Kalesijska likovna kolonija 2023” bila uspješna svjedoče i reakcije slikara koji nisu krili oduševljenje gostoprimstvom, te uslovima rada i ambijentom u kojem su slikali. Nakon ove kolonije kalesijski BKC je bogatiji za nove vrijedne umjetničke slike.

U radu kolonije učestvovali su: Mustafa Faljić, Adnan Ćatić, Senad Begić, Zvezdana Milidrag, Dževad Dobrnjić, Adis Šabanović, Fikret Ibričić, Jasmin Puškarević, Ruždija Hujdurović, Mehmed Šišić Šiško, Mirsad Telalović, Dženida Isaković, Hana Hodžić, Mevlija Požegić, Adelisa Avdić, Begajeta Čamdžić, Merima Selimović, Dženuma Avdić, Esma Mrahorović, Indira Hadžić Bogdanović, Altijana Tana Dorić, Adil Mešanović, Enisa Mustafić, Emina Salkić, Lejla Đapo, Dina Džafić i Adi Džafić.

Najmlađi učesnik bio je četverogodišnji Adi Džafić. Pored Općine Kalesija pokrovitelj 12. kalesijske likovne kolonije (KLIK) je i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Općine Kalesija. (tl)

tuzlalive.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI