HomeVijestiŽiviniceGodišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

Godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

Na današnji dan 1993. godine poginuo je heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić. Nesib Malkić je peto od osmero djece Ajke i Hamdije. Rođen je u Dubravama Gornjim općina Živinice 05.07.1961. godine.

Po ugledu na oca Hamdiju koji je bio zastavnik u bivšoj JNA, odlučio je da postane profesionalni vojnik. Poslije završene osnovne škole, otišao je u Sarajevo u Školski centar „Marašal Tito“ i završio Srednju vojnu školu – smjer pješadija, kao pitomac 25. klase. Kao odličnom učeniku i primjernom starješini omogućeno mu je da nastavi školovanje, te je upisao Višu vojnu školu – odsjek RV i PVO, koju je završio odličnim uspjehom. Specijalističku obuku, nakon šest mjeseci, završio je u Zadru gdje je ostao kao predavač. Oblazak iz Bosne nije mu umanjio ljubav prema zavičaju i zemlji Bosni. Svoju vojnu karijeru u JNA završio je u činu kapetana.

Nije volio previše da priča. Bio je otresit ali i miljenik u porodici, rodbini, među prijateljima i saborcima. Volio je iznad svega majku Ajku. Sa babom Hamdijom vodio je ozbiljne razgovore o ozbilnim temama. Puno je držao do familijarnih odnosa, redovno je posječivao sestre i braću. Mnogo je volio djecu. Nesib Malkić je bio čovjek oficir sa snažnim patriotskim osjećanjima. Brutalna agresija na RBiH razotkrila je svu pristrasnost JNA prema četnickom agresoru. Prilikom pomjeranja jedinice u kojoj je bio, izdvojio se iz kolone JNA i vlastitim autom punim mina, pušaka, pištolja i municije, skrenuo put Kladnja i stavio se na raspolaganje Općinskom štabu TO Kladanj. Ubrzo je bio raspoređen na dužnost komandira čete TO Živinice (09. 05. 1992.), a nedugo zatim postao je Načelnik Općinskog štaba TO Živinice. Dolazak Nesiba Malkića značio je veliko moralno ohrabrenje.
U Živinicama su postojale jedinice TO, policijske i druge patriotske snage spremne za borbu, ali sa slabim naoružanjem i prilično fluidnom vojnom organizacijom.

Nesib Malkić je bio prava osoba da te snage vojno i stručno ojača, organizaciono učvrsti i odlučno povede u borbu za odbranu države na temeljima Platforme za rad Predsjedništva RBiH. Organizirao je i prvu četu TO koja je izašla na Gradinu iznad Živinica. U Živinicama su od samog početka jedinice bile multietničke. Od samog početka Nesib Malkić je radio na ukrupnjavanju jedinica s jasnom vizijom ukupne organizacione strukture. Kada je formirana 210. brdska brigada Živinice ARBiH, Nesib Malkić je postao njen komandant a zatim i Načelnik štaba OG-6, koja je bila pod direktnom komandom GŠ Armije RBiH.
Njegov ratni put je istorija za sebe. Dovoljno je samo reći da nema važnijeg borbenog djelovanja a da se u njemu nije našao Nesib Malkić sa svojim borcima – od Gradačca, Brčkog, Olova, Smoluće, Vijenca, pa do Vareša. Jedan ili dva bataljona njegove brigade uvijek su bila angažirana na nekom zadatku izvan svoje općine i zone odgovornosti.

Preko dvije trećine zadataka ova brigada je izvela na teritorijama drugih općina, gdje je bilo najteže. Nesib Malkić je borbena djelovanja pripremao temeljito, precizno i do utančine. Želio je da u toku izvođenja zadatka bude što manje iznenađenja. Prvo je na komandantsko izviđanje išao sa svojim komandantima bataljona a oni poslije sa svojim potčinjenim starješinama. Nigdje nije na početnu poziciju došao borac a da prije toga tu nije bio njegov komandant. Imao je vremena za svakog borca, za svako njihovo pitanje. Deset dana prije pogibije, Nesib Malkić je sa komandom svoje brigade izviđao teočansko bojiše. Ratni zločinac Ivica Rajić je sa svojom grupacijom ekstremnog HVO-a iz Kiseljaka počinio masakr nad bošnjačkim civilnim, stanovništvom u selu Stupni Do Općina Vareš, nakon čega je 210. bbr Živinice dobila hitan zadatak da ovlada Varešom. Takav zadatak je mogla dobiti samo ova jedinica jer je to bila tada najjača manevarska brigada u Armiji RBiH. Komandantsko izviđanje kobno se završilo na Crnoriječkoj visoravni (selo Šehovići) 25. 10. 1993. godine na području općine Olovo. Iz pravca Bijambara (položaji SCA) doletjele su samo dvije artiljerijske granate. Prva je pala stotinjak metara od komandantske grupe, druga je pala u grupu. Pet oficira je teško ranjeno a komandant brigade Nesib Malkić je bio na mjestu mrtav. S njim su poginuli načelnik štaba brigade – Fikret Andelić, te oficiri Sead Paravlić, Nevres Šišić i Nermin Forčaković.
Nesib Malkić je poginuo u činu vojnika na dužnosti komandanta 210. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Izvor: Antidayton.com

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI