HomeVijestiŽiviniceU Živinicama obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

U Živinicama obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića

Grad Živinice nastavio je s obilježavanjem 30. godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića I njegovih saboraca na Nišićkoj visoravni. Delegacije zakonodavne I izvršne vlasti svih nivoa položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje i bistu heroja Nesiba Malkića.  Tokom komandnog izviđanja, 25. oktobra 1993. godine na Nišićkoj visoravni, u mjestu Crna Rijeka, kod Olova  poginuo je nosilac priznanja Zlatni ljiljan, Heroj oslobodilačkog rata i komandant 210. viteške brigade Nesib Malkić. Tada su živote izgubili još četvorica njegovih saboraca:  Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelića. Stradali su od agresorske granate  ispaljene sa okolnih brda, dok su petorica ranjena.

Grad Živinice i Koordinacija boračkih saveza  svake godine obilježava ovaj datum brojnim aktivnostima. Tokom oktobra organizovali su dobrovoljno darivanje krvi, sportska takmičenja , obilazak porodica poginulih, polaganje cvijeća na spomen obilježja I časove historije.

U povodu tridesete godišnjice pogibije komande 210. viteške brigade na Nišićkoj visoravni u Živinicama je održana Svečana akademija. Danas je planiran obilazak mjesta pogibije heroja Nesiba Malkića I njegovih saboraca, gdje će također biti položeno cvijeće I održan historijski čas.

rtvtk/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI