HomeVijestiŽiviniceGrad Živinice predvodi procese održive i pravedne tranzicije u BiH

Grad Živinice predvodi procese održive i pravedne tranzicije u BiH

Gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić potpisao je Memorandum o razumijevanju sa Štokholmskim institutom za okoliš(SEI), Ministarstvom vanjeske politike i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine  i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj isaradnju (Sida) čime se ozvaničio početak projekta “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)”. 

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za učešće u navedenom projektu Grad Živinice će sa lokalnim zajednicama Brezom, Banovićima i Ugljevikom predvoditi procese održive i pravedne tranzicije u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Štokholmskim institutom za okoliš (SEI)

Program “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)” usmjeren je na usvajanje pristupa od nivoa lokalne zajednice prema državnom nivou u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u lokalnim upravama u rudarskim područjima Bosne i Hercegovine, uključujući pravednu tranziciju, dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju. Trajanje programa je predviđeno od 2023. godine do 2025. godine.

Grad Živinice je ranije kao jedna od ukupno tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio procese Razmjene regiona uglja u tranziciji pod pokroviteljstvom Europske komisije. 

Prema riječima gradonačelnika Begana Muhića Grad Živinice je učešćem u programu održive i pravedne tranzicije u Bosni i Hercegovini napravio važan korak prema kreiranju i izradi politika koje se bave problemima okoliša i razvoja, što će ujedno ojačati kapacitete lokalne zajednice da ubrza i ostale procese u segmentu društveno-ekonomskog razvoja i da predvodi ostale lokalne zajednice u ovim procesima.

Grad Živinice/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI