HomeIzdvojenoTransporteri danas stižu u Tuzlu: To je bila tabu tema, a sada...

Transporteri danas stižu u Tuzlu: To je bila tabu tema, a sada svjedočimo historijskom opremanju policije

Oklopni transporteri koje je kupila Vlada Tuzlanskog kantona vrlo brzo bi trebali stići u Tuzlu. Radi se o četiri oklopna policijska vozila “senator” kanadske kompanije Roshel, koja koštaju 4,4 miliona KM plus PDV.

Kako nezvanično saznajemo, dva transportera već danas će biti u Tuzli, a preostala dva bit će dopremljena narednog utorka.

– Transporteri se već mjesec dana nalaze u Pločama i čekala se dozvola Hrvatske za transport kroz tu zemlju. Prema mojim informacijama, dozvola je dobijena prošle sedmice – kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Nabavka transportera samo je dio procesa opremanja policije u najmnogoljudnijem kantonu, koji je intenziviran imenovanjem Vlade na čijem je čelu Irfan Halilagić, a nastavljen nakon izbora u oktobru 2022. godine s ponovnim imenovanjem Halilagića za premijera.

//

– U početku nije lako bilo ni spomenuti opremanje policije. To je bila tabu tema, a sada svjedočimo historijskom opremanju policije. Mi na tome radimo od 2020. godine, ali nas je malo omela pandemija koronavirusa. Pokušali smo i kao opozicija u TK, za vrijeme SDP-ove vlade, ali nije bilo spremnosti do dolaska nove Vlade TK. Osnovni razlog za obaranje Vlade koju je predvodio SDP je nedostatak hrabrosti za opremanje policije – kaže Muamer Zukić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK, koji je bio najuporniji u podnošenju inicijativa za kadrovsko jačanje policije, ali i nabavku policijske opreme, transportera i dugih cijevi.

On kaže da se prvo išlo s inicijativama za jačanje ljudskih kapaciteta u policiji jer su postojale informacije da stotine ljudi nedostaje u odnosu na sistematizaciju.

– Opremanje policije u enititetu Republika Srpska, očita militarizacija i pretvaranje u neku poluvojsku, dodatno je stimuliralo naše namjere. Zbog toga je prvi prioritet Halilagićeve vlade bilo kadrovsko i materijalno jačanje policije. Nije to išlo glatko, ali smo imali argumente. Transporteri koji su nabavljeni za policiju su najbolji mogući u okviru onoga što zakon propisuje za policiju. Ne radi se samo o transporterima, završena je tenderska procedura za nabavku do sada najvećeg broja dugih cijevi za policiju. Sve što se radi odgovara standardima koje policija treba da zadovolji – ističe Zukić.

Dodajmo da su policajci u TK već dobili nove uniforme, kako “obična” policija, tako i pripadnici jedinice za javni red i mir. Nabavljeno je 49 novih automobila, dva presretača, primljeno je 160 policajaca i 40 mlađih inspektora, kupljeno je zemljište za gradnju Policijske uprave u Živinicama.

faktor.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI