HomeIzdvojenoImamović: Kralj Tvrtko je naslijeđe svih nas, niko nema pravo da ga...

Imamović: Kralj Tvrtko je naslijeđe svih nas, niko nema pravo da ga prisvaja.

Autor monografije o Kralju Tvrtku I Kotromaniću, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, dugogodišnji gradonačelnik Tuzle i pravnik Jasmin Imamović komentarisao je za N1 postavljanje spomenika Tvrtku ispred zgrade Predsjedništva BiH i najavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da će isti podići ali da će umjesto bosanski, Tvrtko biti predstavljen kao srpski kralj.

Imamović je rekao da ako gledamo situaciju u današnjem kontekstu, niko nema posebno pravo da prisvaja Tvrtka, i da svi zajedno možemo kazati da je naš.

“Spomenik treba biti u Sarajevu i Banjaluci, ali se mora činjenično reći ko je bio. Bio je bosanski ban Tvrtko koji je naslijedio Stjepana II Kotromanića koji bio moćan vladar. Vratio je Bosni dostojanstvo i moć. Srpski car Dušan Silni je 1350. pokrenuo rat i Stjepan II Kotromanić ga pobjeđuje i to nije sporno među historičarima u Srbiji i BiH. Dušan ubrzo nakon toga umire. Stjepan umire rano i Tvrtko kao mlad preuzima krunu”, kaže Imamović.

Objasnio je i to da se 1377. Tvrtko kruniše kraljem Bosne, Srbije i Dalmacije iskoristivši političke neprilike u Srbiji i Hrvatskoj. Dodao je da je nemoguće Tvrkta staviti u nacionalni kontekst i da su stanovnici Bosne u tom momentu, kao i vladari bili kršćani.

“Bili su kršćani, vjerovali su u Hrista, ali nisu bili ni muslimani, niti katolici, niti pravoslavci. Car Dušan je u svojim pohodinam pripadnike Crkve bosanske nazivao hereticima, patarenima i cilj je bio da ih vrati u okrilje pravoslavlja. Nisu bili ni katolici, a to vidimo iz pisma Pape pretposljjdnjem kralju Bosne Tomašu. Papa mu u pismu kaže “ti si prvi bosanski vladar koji je prihvatio katoličku vjeru”. U današnjem smisliu i Srbi i Bošnjaci i Hrvati mogu reći, Tvrtko je naše zajedničko naslijeđe”, kaže.

Kao gradonačelnik Tuzle je podigao spomenik Tvrtku 2012. godine.

“Time smo pokazali da je BiH bila suverena i da je bila kraljevstvo. Tvrtko je bitan je zbog našeg identiteta. On je osoba koja veže i niko ne može od sadašnjih stanovnika BiH reći, sad je naš. Vaša historija je vaša biografija. Zanemariti historiju je ostajanje bez identiteta. To je jako važno, i to je vaše vlasništvo. Spomenička kultura je dobra da mase saznaju ko su bili vladari”, zaključio je.

Tip.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI