HomeIzdvojenoMeđunarodni dan nestalih osoba : U BiH se još traga za više...

Međunarodni dan nestalih osoba : U BiH se još traga za više od 7.000 ubijenih tokom agresije

U povodu 30. augusta Međunarodnog dana nestalih, Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” podsjećaju na izjavu i poziv Antónia Guterresa, generalnog sekretara UN-a:

“Nekažnjivost povećava patnju i tjeskobu. Prema međunarodnom pravu o ljudskim pravima, porodice i društva imaju pravo znati istinu o tome što se dogodilo. Pozivam države članice da ispune tu odgovornost”.

“Bosna i Hercegovina još uvijek nije pronašla više od 7.000 ubijenih tokom agresije na našu zemlju. Tim povodom pozivamo odgovorne, a posebno one osobe koje znaju ili imaju saznanja o mogućim masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da daju informaciju nadležnim kako bi porodice našle smiraj i da bi nastavili sa krivičnim progonom ratnih zločinaca”, poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Porodice nestalih osoba, međunarodne organizacije, NVO-i i državne institucije širom svijeta 30. augusta obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), u ratovima na području bivše Jugoslavije nestalo je oko 40.000 osoba od čega je najveći broj, više od 30.000, nestalo u BiH.


OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI