HomeIzdvojenoIzrael sljedeće sedmice pred međunarodnim sudom po optužbi za genocid: Određen datum

Izrael sljedeće sedmice pred međunarodnim sudom po optužbi za genocid: Određen datum

Izrael će 11. i 12. januara po prvi puta od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda. 

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja u srijedu navečer. Južnoafrička Republika (JAR) iznijet će svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. januara. Obje strane dobit će po dva sata.

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije.

JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi „genocidni po prirodi” jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području.

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI